Zo maak je de kerstboom veilig voor de kat. De beste tips voor katproof kerstdecoratie en alternatieven voor een kerstboom

We hebben de Sint net uitgezwaaid dus officieel mag de kerstboom weer gezet worden. (Al moet ik bekennen dat de kerstboom hier al een week staat).

Katten zitten graag op hoge plekjes (zodat ze een goed overzicht over hun territorium hebben) en klimmen graag. Het is dan ook vrij natuurlijk dat je kat de neiging heeft om in de kerstboom te klimmen. Niet iedere kat zal in de boom willen klimmen. Maar wat bijna geen enkele kat kan weerstaan zijn de glimmende kerstballen, waar hij wel even met zijn pootje tegenaan moet tikken om deze door de woonkamer te laten vliegen.

Dennennaalden van de kerstboom zijn giftig voor je kat

Als je het niet erg vind dat je kat in de kerstboom klimt kun je het beste voor een neppe kerstboom gaan. Bij een echte boom loop je namelijk het risico dat je kat zich verwond aan de dennen naaldjes. Zo kan hij bijvoorbeeld zijn oogje verwonden als hier een naaldje in komt. Met een nep boom (die er tegenwoordig ook heel mooi uit zien) heb je geen last van scherpe naadjes. Houd er ook rekening mee dat dennen naalden giftig zijn voor je kat. Zou je kat een dennennaald opeten dan loopt je kat ook nog de kans dat door het naaldje zijn darmwand beschadigd. Daarom is het ook gevaarlijk om het eten of drink bakje van de kat dichtbij de boom zet. Als de naalden uitvallen kunnen deze in het voer of water van je kat terecht komen. De hars en sappen van de naaldjes maken het water ook giftig voor je kat.

Zo maak je jouw kerstboom catproof catmomnl de beste tips kerstboom kat

Een nep kerstboom en een kat in huis, of toch een catproof alternatief voor de boom?

Jij kent jouw kat het beste en kan een inschatting maken of hij in de boom gaat klimmen. Wil je dit absoluut niet hebben dan kun je beter kijken naar een sfeervol alternatief voor de kerstboom. Maakt het je niet zoveel uit dat de kat weleens in de boom zit schaf dan ivm veiligheid een Kunst kerstboom aan. Zorg dat deze kunstboom stevig staat, dit kun je doen door de standaard van de boom te verzwaren (met bijvoorbeeld bakstenen). Als je een doek over de standaard legt zie je hier niets meer van.

De versiering in de kerstboom veilig maken voor je kat.

Gegarandeerd dat jouw kat een kerstbal uit de boom gaat meppen. Het handigste is om je boom vol te hangen met kerstdecoratie van een materiaal wat niet stuk gaat als het op de grond valt. Zoals plastic. Als een glazen kerstbal kapot valt loopt je kat namelijk het risico om zijn voetkussentje van zijn pootje te verwonden als hij daarna nog met de kerstbal speelt of er per ongeluk doorheen loopt. Een veel veiliger alternatief zijn dus plastic kerstballen deze zijn vaak in een set verkrijgbaar zodat je gelijk aan de slag kunt met het aankleden van de boom. Maar ook houten versieringen of kerstversiering van textiel zijn een prima alternatief.

Vind jouw kat alleen de onderkant van de boom interessant? En weet je zeker dat hij niet in de boom gaat klimmen? Decoreer de onderkant van de boom dan met onbreekbare kerstversiering. Bovenin de boom kun je eventueel glazen decoratie hangen.

Zorg er altijd voor dat je de versiering goed bevestigd met haakjes die je goed vast maakt en om de takken wikkelt. Zorg dat de haakjes niet los kunnen omdat het gevaar bestaat dat je kat een haakje kan inslikken.

Verlichting kan natuurlijk niet ontbreken in een kerstboom. Sommige katten bijten op kabels. Zorg er dan ook altijd voor dat de lichtjes alleen aan staan als jij zelf ook in de kamer bent en dit in de gaten kan houden. Het kan nare gevolgen hebben als je kat de verlichtingssnoer door bijt. Hut stuk verlichtingssnoer wat buiten de boom naar het stopcontact loopt kun je ook verbergen onder een decoratieve doek. Zo voorkom je dat je kat over de snoer struikelt en per ongeluk de kerstboom omver trekt.

Hang geen chocolade kerstkransjes in je boom

Hoe leuk en gezellig chocolade kerstkransjes er ook uit zien. Hang deze niet in je boom als je een kat hebt. Chocolade is namelijk giftig voor katten.

Versier de kerstboom als je kat niet in de woonkamer aanwezig is.

Vooral het optuigen van de boom zal je kat reuze interessant vinden. Al het bewegen van de glinsterende ballen en lampjes. Het is voor je kat (en voor jou) rustiger om de kerstboom te versieren zonder dat de kat hierbij aanwezig is. Zet je kat een half uurtje in een andere kamer en laat hem weer binnen komen als de boom versierd is.

Katproof alternatieven voor een kerstboom

Kerst guirlandes, een mooie slinger die je kunt decoreren. De guirlande kun je ophangen op een plek die onbereikbaar is voor je kat. Hierdoor heb je toch een kerstsfeer in huis, je kunt namelijk de guirlandes ook decoreren met verlichting en kerstballen.

Houten kerstbomen bijvoorbeeld van steigerhout, vaak voorzien van plankjes waar je kerstdecoratie op kunt plaatsen

Kerstboom wandkaart, geen gedoe met het opzetten van de boom, je hangt hem aan de muur en klaar.

Mijn kerstboom staat nu een weekje en dit is hoe mijn kat erop reageert

En mijn kat Theodore vind het reuze interessant. Ik heb een kunstboom en alle decoratie in mijn boom is van hout, textiel of plastic. Niets breekbaars. Theodore klimt regelmatig in de boom en gaat dan op de takken liggen (zie video). Ik vind dit zelf niet erg omdat de boom veilig is en hij zichzelf niet kan bezeren. Staat bij jullie de boom al?

Have a happy catmas!