Wormen bij je kat, wanneer je een kat moet ontwormen

Spoelwormen (de andere naam hiervoor is rondwormen) en lintwormen komen het meest voor bij katten, Als je kat hier last van heeft, bevinden de wormen zich in het maag darm kanaal. Zowel binnen als buiten katten kunnen last hebben van wormen. Het komt regelmatig voor dat katten last hebben van wormen.

Mogelijke symptomen als jouw kat wormen heeft

 • Een ruwe huid
 • Een doffe vacht
 • De kat valt af (wormen voeden zich met wat de kat eet waardoor de kat zelf te weinig bouwstoffen binnen krijgt).
 • Een kitten kan hierdoor zelf beperkt worden in zijn groei
 • Wormen in de ontlasting of rond de anus
 • Soms zelfs braken (waarbij wormpjes in het braaksel zichtbaar zijn)
 • Slechte algemene conditie

Hoe wordt een kat besmet met wormen?

 • Een kitten kan via de moedermelk besmet worden
 • Het eten van prooidieren (of hun uitwerpselen) zoals muizen of kikkers die besmet zijn
 • Wormen eitjes kunnen ook op de grond liggen en aan de pootjes of de vacht kleven als de kat op de grond rolt of buiten rond loopt. Als de kat zichzelf schoon likt krijgt hij deze eitjes binnen en raakt hij besmet.
 • Vlooien kunnen ook besmet zijn met lintwormen, als een kat een besmette vlo eet raakt hij zelf ook besmet

wanneer moet je jouw kat ontwormen de beste tips

Spoelwormen bij de kat

Onder de spoelwormen vallen zweepwormen, mijnwormen en natuurlijk spoelwormen. Deze kunnen ook via moedermelk overgedragen worden. Daarom wordt ervan uitgegaan dat kittens ook al besmet kunnen worden. Het beste is dan ook om elke twee weken te ontwormen met ontwormingsmiddel vanaf dat de kittens 3 weken oud zijn, dit te doen tot ze 9 weken oud zijn. Daarna kan er ontwormd worden als de kitten 3, 4, 5 en 6 maanden oud is. Daarna kan het iets minder vaak, namelijk om de 3 maanden. 

Lintwormen bij de kat

Lintwormen bestaan uit meerdere platte stukken, je kan dus ook een stukje van de lintworm in je kat zijn ontlasting tegenkomen. Over het algemeen komen lintwormen voor bij katten die wat ouder zijn. Behandel oudere katten met een ontwormingsmiddel wat tegen spoel en lintwormen actief is. Dit zou elke 2 tot 6 maanden moeten gebeuren. Afhankelijk van of je kat buiten op jacht gaat en hij behandeld wordt tegen vlooien.

Geef je kat ontwormingsmiddel afgestemd op zijn gewicht

In overleg met de dierenarts kan vastgesteld worden om welke soort worm het gaat of de dierenarts kan een kuur voorschrijven die precies past bij de situatie van jou kat. Maar je kunt natuurlijk altijd zelf je kat preventief ontwormen.

Geef een kat nooit een ontwormingsmiddel wat voor een hond bedoeld is. De ontwormingsmiddelen voor honden zijn gedoseerd op de grootte van een hond, een klein katten lijfje kan dit niet verwerken. Ook bevat ontwormingsmiddel voor de hond een stof die levensgevaarlijk is voor je kat.

Ontwormingsmiddelen speciaal voor je kat kun je eenvoudig online bestellen bij Zooplus Maar ook Bol.com heeft ontwormingsmiddel in het assortiment en bij Medpets kun je ook terecht voor ontwormingsmiddelen.

zooplus.nl