Een scheiding is niet prettig. En wanneer er kinderen en huisdieren bij een scheiding betrokken zijn is dit nog vervelender. Voor kinderen komt er vaak een omgangsregeling. Heel stom gezegd vallen katten onder de inboedel en wordt er als ze ‘verdeeld’ moeten worden ook een stuk emotionele waarde aan toegekend (en de kosten van de stamboom). Dat klinkt allemaal erg praktisch en vervelend maar dat is hoe ernaar gekeken wordt als 2 partners samen een kat gekocht hebben en gaan scheiden hebben zij hier beide evenveel recht op. Tegenwoordig worden er ook voor katten een soort omgangsregelingen opgesteld (de ene week bij het ene baasje en de andere week bij de ander). Deze veranderingen iedere week zijn niet wenselijk voor de kat. Het is verstandiger om naar het gedrag van de kat en de nieuwe situaties, van beide baasjes, te kijken en op basis daarvan te beslissen wie de kat(ten) in huis neemt. Het fijnste is om tot een oplossing te komen die voor het welbevinden van de kat het beste is.

Meerdere katten, wie neemt deze mee na de scheiding?
Heb je meerdere katten en zijn het goede maatjes dan is het fijn als ze bij elkaar kunnen blijven. Konden de katten het niet zo goed vinden met elkaar kun je er beter voor kiezen om beide partners een kat mee te laten nemen (mits de situatie van beide partners dit toe laat).
- Blijft een van de twee in de woning waar de kat altijd gewoond heeft dan zou het voor de kat het meest ideaal zijn om niet uit deze omgeving weggehaald te worden.
- Kwam de kat veel buiten dan is het fijn als hij met de partner mee gaat waar hij ook weer naar buiten kan gaan.
- Hoe groot is de nieuwe woning van de partner die de kat graag mee wil nemen? Wijkt dit heel erg af van wat de kat gewend was?
- Hoe is de woonsituatie van beide partners? Misschien brengt een nieuwe woonsituatie ook een andere gezinssamenstelling met andere kinderen/huisdieren met zich mee. Voor een kat is dit niet zo prettig, het kan dan handiger zijn om de kat aan de partner waarbij het minst aan de woonsituatie verandert mee te geven.
- Hoe stabiel is de nieuwe woonsituatie van beide partners? Heeft een van de partners nog geen vaste nieuwe woonplek? Laat de kat dan zo lang mogelijk in de oude situatie tot de andere partner een stabiele nieuwe woonsituatie heeft. Dan kan de kat alsnog over zonder dat hij heel vaak hoeft te verhuizen.
- De woonsituatie van de ene partner perfect maar heeft de andere partner veel meer tijd om voor de kat(ten) te zorgen. Overweeg samen wat in dit geval zwaarder weegt.
- Ook op financieel gebied kan er veel veranderen na een scheiding. Lukt het de partner die graag de zorg voor de katten wil dragen om dierenartskosten en dergelijke te betalen? Ook als de kat onverwachts ziek zou worden en er een hoge dierenartsrekening zou komen?
Denk in het belang van je kat
Je zal je kat heel erg graag bij je willen houden maar probeer in het belang van de kat te denken en bovenstaande vragen zo eerlijk mogelijk te beantwoorden. Zijn jullie er samen uitgekomen? Leg je afspraken dan zwart op wit vast om misverstanden in de toekomst te voorkomen.
Gaat de kat verhuizen na de scheiding? De beste verhuistips op een rijtje.