Welke kamer planten zijn giftig voor je kat?

Zelf ben ik dol op planten. Toen Theodore bij ons kwam wonen heb ik ook, met pijn in mijn hart, afscheid moeten nemen van mijn lievelingsplant. Ik had een gatenplant die ik redelijk klein gekocht had en die uitgegroeid was tot een reusachtige plant. Heel mooi maar helaas giftig voor katten. 

Welke kamer planten zijn giftig voor je kat

Wanneer een kat buiten rondloopt is er vaak veel afleiding (insecten en vogels die voorbij vliegen). Een binnen kat heeft wat minder prikkels en kan uit verveling aan van een (giftige) plant gaan eten (vooral bij een jonge kat die volop op onderzoek uit is de kans groot dat hij planten interessant vindt). Nog een andere reden om aan planten te eten kan zijn dat er een haarbal vast zit (een kat heeft dan de neiging om gras te eten zodat hij makkelijker een haarbal eruit krijgt). Echter als er geen kattengras aanwezig is kan een kat een andere plant gaan eten waar hij veel last van kan hebben. Maak je huis veilig voor je kat en zorg dat er geen giftige planten meer staan.

De volgende kamer planten zijn giftig voor katten

Alocasie 

Aloe vera

Amaryllis Aphelandra 

Aphelandra

Appeltje der liefde, Solanum 

Azalea

Calla

Caladium 

Chrysant, Dendranthema 

Codiaeum 

Croton, Codiaeum 

Cyclaam Dieffenbachia 

Dracaena soorten, zoals Dracaena marginata 

Epipremnum aureum 

Hyacinth 

Hypoestes phyllostachya 

Ilex  

Kerstster, Euphorbia *

Klimop, Hedera 

Kruiskruid, Senecio 

Maretak of Mistletoe, Viscum 

Oleander, Nerium 

Oranjeboompje, Solanum 

Philodendron 

Poinsettia, Euphorbia 

Senecio 

Varens 

Vingersboom, Schefflera 

Vogelmelk, Ornithogalum 

Wonderboom, Ricinus 

Zuidenwindlelie, Ornithogalum  

Het kan zijn dat jouw plant niet tussen de lijst staat maar wel giftig is.

Hoe herken je vergiftiging door een plant bij een kat?

De meeste planten hebben een bittere smaak en je kat zal er waarschijnlijk niet veel van eten maar toch kan dit al voldoende zijn om een vervelende vergiftiging op te lopen.

Vergiftiging bij een kat kun je herkennen aan braken, diarree, huidirritatie en slijmvlies irritatie. Als je kat lusteloos is of weinig eet dan kan je kat ook last hebben van vergiftiging. Houd dit goed in de gaten en probeer niet om je kat te laten braken. Neem contact op met je dierenarts en als je de plant hebt neem deze dan mee zodat de dierenarts kan bekijken welk tegengif of behandeling er nodig is.

Maar, goed nieuws, er zijn ook veel planten die niet giftig zijn voor je kat.

Een vergiftiging kan ook veroorzaakt worden door etenswaren (die wij als mensen super lekker vinden, maar voor je kat giftig kunnen zijn).