Welk voedsel is giftig voor een kat?

Waarschijnlijk smul jij als catmom regelmatig een stukje (of 2, of 3) chocolade op. Voor een kat is chocolade echter gevaarlijk.Met de nare gevolgen dat je kat kan gaan braken, ademhalingsproblemen kan krijgen, acute aanvallen of beroertes kan krijgen. Zelfs een coma of de dood kan het gevolg zijn.

Welk voedsel is giftig voor een kat?

De mythe dat melk goed is voor katten

Alchohol

Vergiftiging (intoxicatie) kan bij katten al veroorzaakt worden door alcohol. Geef je kat nooit alcohol. Tevens kan de lichaamstemperatuur stijgen tot gevaarlijke hoogte en de bloedsuikerspiegel kan gevaarlijk dalen.

Avocado

Wat je misschien nog niet wist over je favoriete groente is dat er de gifstof persin in zit. Bij katten veroorzaakt dit overgeven, diarree en hartklachten. 

Broodddeeg

Dit komt vooral door de gist die in de maag van je kat kan uitzetten. Ook dit kan fataal zijn voor je kat. Daarnaast komt er alcohol vrij als de gist zich vermenigvuldigt wat ook tot vergiftiging bij je kat kan leiden.

Chocolade

Wanneer je kat een stukje chocolade zou eten kan dit zelfs dodelijk zijn. Omdat het cafeïne en theobromine bevat.  Berg je chocola dus niet alleen goed op zodat je de hele reep zelf op kunt smullen maar ook zodat je kat er niet per ongeluk van kan eten.

Knoflook en ui

Voor catmoms vaak de smaakmaker voor een maaltijd. Geef je kat om die reden nooit een stukje van jouw eigen maaltijd. Knoflook en ui kunnen bij katten namelijk ernstige klachten veroorzaken zoals een maag darm infectie. Ook kunnen ze de rode bloedcellen aantasten met als gevolg dat er bloed in de urine kan komen waardoor er ernstige bloedarmoede kan ontstaan.

Macedamianoten

De koning van de noten maar zeker geen koningsmaal voor je kat. Je kat  kan hierdoor hevig gaan trillen (tremoren) ook zal hij slap op zijn poten staan.

Melk

Het is een van de grootste misvattingen die er bestaan dat melk goed zou zijn voor je kat. Van melk kan je kat hele vervelende spijsverteringsstoornissen krijgen. (Er is wel speciale lactosevrije kattenmelk beschikbaar mocht je je kat toch erg graag melk te drinken willen geven).

Rozijnen en druiven

Als je kat rozijnen of druiven eet kan hij hier erg ziek van worden. Met braken, diarree of acute nier problemen als gevolg. 

Xylitol

De chemische vervanger van suiker xylitol kan een lage bloedsuikerspiegel (hypoglykemie) bij je kat veroorzaken. Zelfs al wanneer je kat een hele kleine hoeveelheid xylitol binnen krijgt. Poets de tanden van je kat daarom nooit met normale tandpasta maar gebruik altijd een speciale tandenpasta voor katten. Houd ook snoepgoed en kauwgom uit de buurt van je kat, dit bevat ook vaak xylitol.

Zout

Overmatig gezouten kliekjes van je eigen eten of andere te zoute etenswaren kunnen gevaarlijk zijn voor je kat. Een theelepel zout kan al een dodelijke hoeveelheid zijn voor je kat. 

Heeft je kat per ongeluk iets binnen gekregen wat hij niet mag? Neem altijd voor de zekerheid contact op met je dierenarts.

Naast voedsel zijn ook sommige kamerplanten giftig voor katten.