Wat zijn de populairste kattenrassen in Nederland?

Katten zijn er in vele soorten en maten. Sommige mensen houden van kortharige katten, anderen van langharige kattenrassen. Sommige kattenrassen zijn speels en aanhankelijk, anderen zijn juist rustig en onafhankelijk. Er is voor ieder wat wils als het gaat om kattenrassen. Maar welke kattenrassen zijn nu het meest populair in ons kikkerlandje? 

Ragdoll

De Ragdoll is een groot en langharig kattenras dat oorspronkelijk afkomstig is uit de Verenigde Staten. Het ras is ontstaan in de jaren 60, toen een witte Perzische kat werd gekruist met een Birmese kat. De Ragdoll heeft een zachte en zijdeachtige vacht die weinig klit en verhaart en dus weinig onderhoud nodig heeft. De vachtkleur loopt uiteen van wit tot donkerbruin, met verschillende patronen zoals colorpoint, mitted en bi-color. De Ragdoll heeft hele felle, heldere blauwe ogen en een schattige pluizige staart. De Ragdoll staat bekend om zijn rustige en aanhankelijke karakter. Hij is dan ook zeer mensgericht en houdt van knuffelen en aaien. Hij is ook erg tolerant en geduldig, waardoor hij goed overweg kan met kinderen en andere huisdieren. De Ragdoll wordt gemiddeld zo’n 12 tot 17 jaar oud. Lees meer over de Ragdoll.

Exotic

De Exotic is een kortharig kattenras dat veel wegheeft van de Perzische kat, maar dan met een kortere vacht die makkelijker te onderhouden is. Het ras is ontstaan in de jaren 50, toen Amerikaanse korthaar katten werden gekruist met Perzische katten. De Exotic herken je aan een compact en gespierd lichaam, een rond hoofd, kleine oren en mooie grote ronde ogen. De vachtkleur kan variëren van effen tot gestreept, gevlekt of getekend. De Exotic heeft een zachte en pluizige vacht die niet veel verzorging nodig heeft. De Exotic heeft een rustig en vriendelijk karakter. Hij is niet zo actief als andere kattenrassen, maar wel speels en nieuwsgierig. Hij is ook erg aanhankelijk en loyaal aan zijn baasje. Hij kan goed overweg met andere katten, honden en kinderen. De Exotic wordt gemiddeld 10 tot 15 jaar oud. Lees meer over het kattenras Exotic.

Britse korthaar

De Britse korthaar is een kortharig kattenras dat afkomstig is uit Engeland. Het ras is een van de oudste kattenrassen ter wereld, die al sinds de Romeinse tijd bestaat. De Britse korthaar heeft een stevig en rond lichaam, een breed hoofd, grote oren en ronde ogen. De vachtkleur kan variëren van effen tot gestreept, gevlekt of getekend. De populairste kleur is blauw-grijs. De Britse korthaar heeft een dikke en glanzende vacht die weinig verhaart. De Britse korthaar heeft een rustig en evenwichtig karakter. Hij is niet zo druk als andere kattenrassen, maar wel speels en intelligent. Hij is ook erg sociaal en aanhankelijk, maar niet opdringerig. Hij kan goed overweg met andere katten, honden en kinderen. De Britse korthaar wordt gemiddeld 12 tot 14 jaar oud. Lees meer over de Britse korthaar.

Abessijn

De Abessijn is een kortharig kattenras dat oorspronkelijk uit Ethiopië komt. Het is een van de oudste kattenrassen ter wereld. De Abessijn heeft een slank en gespierd lichaam, grote oren en amandelvormige ogen. De vacht heeft een bijzonder patroon van donkere strepen op een lichtere ondergrond. De Abessijn staat bekend als een zeer vriendelijke en mensgerichte kat. Hij is loyaal, nieuwsgierig en speels. Hij houdt van aandacht en gezelschap, maar kan ook goed zelfstandig zijn. Lees verder over de Abessijn.

Scottisch Fold

De Schotse vouwoorkat, ook wel Scottish Fold genoemd, is een kortharig kattenras dat afkomstig is uit Schotland. Het meest opvallende kenmerk van dit ras zijn de gevouwen oren, die bijna plat tegen de kop aanliggen. Dit komt door een genetische mutatie die ook invloed heeft op het kraakbeen in het lichaam. De Schotse vouwoorkat heeft een rond hoofd, grote ronde ogen en een dikke staart. Hij is zeer sociaal, vriendelijk en speels. Hij kan goed overweg met andere katten, honden en kinderen. Hij is niet graag alleen en volgt zijn baasje graag door het hele huis. Lees meer over de Scottish Fold.

Sphynx

De Sphynx is een kortharig kattenras dat ontstaan is in Canada in de jaren 60. Het is een van de weinige kattenrassen die bijna geen haar hebben. De Sphynx heeft een dunne laag van fijn haar, die aanvoelt als de pluisjes op een perzik. De huid heeft vaak verschillende kleuren en patronen. De Sphynx heeft een slank en gespierd lichaam, grote oren en citroenvormige ogen. Hij is zeer gevoelig voor kou, warmte en zonlicht, en moet daarom goed beschermd worden. De Sphynx is een zeer veeleisende kat, die veel aandacht en affectie nodig heeft. Hij is intelligent, actief en nieuwsgierig. Hij houdt van knuffelen en praten met zijn baasje. Lees meer over de Sphynx.

Devon Rex

De Devon Rex is een kortharig kattenras dat afkomstig is uit Engeland in de jaren 50. Het heeft een unieke vacht die bestaat uit zachte krullen of golven. De vacht is dun en fijn, waardoor de kat weinig verhaart. De Devon Rex heeft een klein en driehoekig hoofd, grote oren en ovale ogen. Hij heeft lange poten en een lange staart. Hij is zeer gevoelig voor kou en zonlicht, net als de Sphynx, en moet daarom binnen gehouden worden. De Devon Rex is een zeer aanhankelijke en speelse kat. Hij is intelligent, leergierig en avontuurlijk. Lees meer over de Devon Rex.

Meer lezen over verschillende kattenrassen? Klik dan hier.