Wat kost een kat?

Voordat je een kat aanschaft is het handig om alvast na te denken over de kosten die een kat met zich mee brengt zodat je hier rekening mee kunt houden. Er zijn eenmalige kosten maar ook kosten die maandelijks terugkeren, je zult iedere maand opnieuw voer en kattenbakvulling aan moeten schaffen.

De eenmalige kosten voor een kat op een rijtje gezet

  • Aanschaf van een Europese korthaar kitten 

De aanschaf van Europese korthaar kitten (ook wel huis, tuin keukenkat genoemd) kan soms gratis zijn. Echter wordt er wel vaak aan klein bedrag gevraagd voor een kitten. (En dit is niet zonder reden, in het verleden zijn er kittens ten prooi gevallen aan eigenaren van slangen die de kittens aan hun slang voerden. Om dit tegen te gaan wordt er nu vaak een bedrag gevraagd voor een kitten). De aanschaf van een normale kitten zal tussen de €0 en €50 euro liggen. 

  • Aanschaf voor een kat uit het asiel

Adopteer je een kat uit het asiel? Dan wordt er een vergoeding gevraagd die ongeveer tussen de €35 en €70 euro ligt. (Meestal hoe ouder de kat, hoe lager de vergoeding). Het grote voordeel is dat een asielkat medisch onderzocht is en alle inentingen gehad heeft. 

  • Kosten aanschaf raskat

De kosten voor de aanschaf van een raskat liggen iets hoger, gemiddeld tussen de €500 en €1200 euro. Dit lijkt misschien veel maar vergeet niet dat fokkers van raskatten ook voldoende kosten hebben. Een raskat verlaat het nestje gemiddeld pas bij 14 weken. (Een Europese korthaar soms al na 8 weken). Dit houd in dat een cattery langer zorg draagt voor de kitten, dit kost niet alleen tijd om de kitten te socialiseren, maar ook meer geld, ook aan dierenartskosten. Een raskitten is helemaal gecheckt door de dierenarts, heeft alle benodigde inentingen en is gechipt. Houd er ook rekening mee dat er betaald moet worden voor de dekking door een dekkater en hier worden vaak ook hoge bedragen voor gevraagd. Beide ouders van de kitten worden ook regelmatig gecheckt op hun gezondheid om eventuele ziektes uit te sluiten (wat ook weer kosten met zich meebrengt). Daarnaast is de cattery aangesloten bij een kattenvereniging en krijgt de kitten een stamboom mee (het aanvragen van de stamboom brengt ook wat kosten met zich mee). Ook een zorgvuldig samengesteld kittenpakket krijg je mee wanneer je de raskat op gaat halen.

  • Castratie of sterilisatie kosten

Je kat zal waarschijnlijk gecastreerd of gesteriliseerd worden. De kosten van de sterilisatie hangen af van het gewicht van je kat en de sterilistatie methode en lopen uiteen van €75 tot €200 euro. De kosten van een castratie ligt gemiddeld op €75.

  • Aanschaf kattenbenodigdheden

Eenmalig zul je ook wat spullen aan moeten schaffen zoals een krabpaal of krabplank (tussen de €10 en €350). Bekijk hier de leukste krabpalen. Een of 2 kattenbakken (afhankelijk van hoe groot je woning is tussen de €10 en €50). Er zijn veel verschillende soorten kattenbakken, bekijk de verschillende modellen hier. Een transportmandje (€10 tot €30 Verschillende transportmanden.). Eventueel een mandje om in te slapen €10 tot €30). Ga jij voor een mandje waar je kat zich helemaal in kan verstoppen of een leuke kattenpi?

Ook zul je nog wat kleine dingen aanschaffen zoals een poepschepje eventueel een halsbandje en wat speeltjes reken hier op een bedrag tussen de €5 en €100.

Jaarlijkse katten kosten.

Daarnaast zul je jaarlijks terugkerende kosten hebben zoals een bezoek aan de dierenarts voor een gezondheidscheck en vaccinatie.

Dit zal gemiddeld jaarlijks neerkomen op €120. 

Als je kat plotseling ziek wordt of een ongeluk krijgt kan dit bedrag al snel oplopen. Hou hier rekening mee en probeer hier eventueel voor te sparen, je kunt ook een verzekering voor je huisdier afsluiten.

Maandelijks terugkerende kosten

Ook maandelijks zullen er terugkerende kosten zijn zoals eten, kattenbakvulling (en eventueel anti vlooien en tekenmiddel) reken hier gemiddeld op zo’n €23 euro per maand.

Ook zijn er nog variabele katten kosten.

Ga je bijvoorbeeld op vakantie en breng je je kat naar een kattenpension houd er dan rekening mee dat dit je zo’n €10 tot €15 per dag gaat kosten.

Welk huisdier kost meer, een kat of een hond?

Volgens de cijfers van het Nibud is kat gemiddeld goedkoper dan een hond. Aan een kat zal je gemiddeld €23 euro per maand kwijt zijn en op jaarlijkse basis €120 aan dierenarts kosten. Voor een hond liggen deze maandelijkse kosten hoger, namelijk op €50 per maand. Ook de jaarlijkse dierenarts kosten liggen gemiddeld hoger op zo’n €160 euro per jaar.

Misschien kost een kat meer dan je verwacht had, bedenk dat je een kat waarschijnlijk voor de komende 15 jaar mag verzorgen. Overweeg of jouw financiele situatie dit toe laat.

Budget tip: de leukste goedkope AliExpress kattenspeeltjes.