Wat je nog niet wist over snorharen

3 dingen die je nog niet weet over snorharen catmom.nl

Misschien vind je de snorharen van je kat super schattig. Maar snorharen zijn ook nog eens heel nuttig voor je kat. Snorharen zijn een extra zintuig waarmee de kat extra informatie over zijn omgeving krijgt. Eigenlijk zijn schor haren dus tastharen. Ook op zijn neusje,bovenlip, wenkbrauwen en zelfs aan de achterkant van de voorpootjes zitten tasthaartjes. Deze helpen jouw kat om zich in het donker te oriënteren en de omgeving af te tasten. Een kat kan dichtbij (tot 30 cm) ook niet scherp zien. De tastharen helpen de kat om toch waar te nemen wat er binnen die 30 cm voor hem gebeurt. De tasthaartjes boven de wenkbrauwen zorgen ervoor dat de kat het opmerkt als er gevaar is en dit zorg ervoor dat zijn ogen beschermd blijven. 

Lichaamstaal en snorharen

De tastharen kunnen door spieren in alle richtingen bewegen.Aan de stand van de snorharen kun je zien hoe een kat zich voelt. Snorharen plat tegen het hoofdje? Waarschijnlijk is je kat angstig. Snorharen vooruit en naar beneden?

 Dan is de jachtmodus aan.

Voorkom snorhaar pijn bij je kat

Ondanks dat een snorhaar terug aan kan groeien moet je nooit een snorhaar bij je kat afknippen. Probeer er dan ook voor te zorgen dat de snorharen intact blijven. Zonder snorharen kan je kat zich namelijk niet meer goed oriënteren en dit kan stress veroorzaken omdat je kat zich dan onveilig kan voelen.

Snorharen tijdens het eten

Zorg bij het kiezen van een etensbak ervoor dat de snorharen voldoende ruimte hebben. Een kat kan zijn snorharen wel naar achteren bewegen (hierdoor schakelen ze tijdelijk ‘uit’). Als je kat dit te vaak moet doen kan dit pijnlijk worden en dit kan er zelfs voor zorgen dat je kat het niet meer fijn vind om te eten.

Ook interessant: waarom katten je gelukkig maken.