Wat is kattenaids (FIV) en kan een kat genezen van katten aids?

wat is kattenaids kan een kat genezen van kattenaids catmom.nl

Kattenaids is nog steeds een grote ziekteoorzaak bij katten. FIV feline Immunodefficiëntie Virus. Het menselijke aids virus heet HIV en is alleen overdraagbaar op mensen. FIV is alleen overdraagbaar op katten. Een mens kan dus nooit FIV krijgen en een kat geen HIV. FIV kan aangetoond worden d.m.v. een bloedtest, deze toont na 3 tot 4 weken na besmetting antilichamen tegen FIV in het bloed.  

Is FIV, kattenaids te genezen?

FIV is helaas nog niet te genezen, een besmette kat zal dit zijn leven lang bij hem dragen. Als de diagnose FIV gesteld is kan de kat nog een langere periode klachtenvrij zijn. Het enige wat men kan doen is die ziekte zo draaglijk mogelijk maken. Uiteindelijk zal kattenaids de kat fataal worden.  

Het verloop van kattenaids

Gaandeweg zal het virus het immuunsysteem van de kat gaan aantasten. De witte bloedcellen worden namelijk aangetast waardoor deze afsterven. Als de witte bloedcellen afsterven zwakt het afweersysteem van de kat af. Omdat dit geleidelijk gaat zullen er in het begin geen klachten zijn. Na 2 tot 5 jaar wordt echt duidelijk dat het afweersysteem achteruit gaat. Vanwege het zwakke immuunsysteem is de kat ook veel vatbaarder voor andere infecties met bacteriën en virussen. Wereldwijd komt FIV voor bij 1 tot 14% van de katten. In Nederland zijn er ten opzichte van andere landen weinig zwerfkatten en komt FIV minder vaak voor.

Hoe wordt kattenaids FIV overgedragen?

Kattenaids wordt overgedragen via krab en bijtwonden tijdens een gevecht met een besmette en niet besmette kat. Ook kan zwangere kat die FIV heeft de kittens besmetten tijdens de zwangerschap. Ook als de kittens geboren zijn kunnen ze via de moedermelk van de besmette kat nog besmet worden met FIV. Net als bij mensen kan FIV ook overgedragen worden via seksueel contact of vieze naalden/bloedtransfusie.

Zorg goed voor de weerstand van je kat

Jouw kat is immers gevoeliger door FIV. Zorg ervoor dat jouw kat zijn vaccinaties op tijd krijgt en op tijd ontwormt wordt. Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden, stress heeft een negatieve invloed op de weerstand.

Ook interessant: waaraan herken je een gezonde kat?