Wat heb je nodig voor een kitten?

Denk je eraan om een kat in huis te nemen? Behalve dat je moet weten dat ze erg schattig zijn, zijn er een aantal andere dingen die je moet weten (en moet aanschaffen) voordat je een kitten neemt. Een paar tips die je kunnen helpen.

Wat heb je nodig voor een kitten

Katten voeding

Goede kwaliteit kattenvoeding. De keuze in kattenvoer is enorm. Overleg met je cattery wat je kat nu te eten krijgt. Wil je de kat ander kattenvoer geven, ga dan nooit in een keer over op ander voer. Laat je kat altijd wennen door zijn huidige voer te mengen met het nieuwe voer.

Zorg dat het voerbakje altijd schoon is

Vers, schoon water moet altijd beschikbaar zijn voor je kat (het liefst op verschillende plekjes in huis)

Houd er rekening mee dat sommige etenswaren voor mensen, giftig kunnen zijn voor katten. 

Katten verzorging

Je kat regelmatig borstelen of kammen voorkomt haarballen. Kortharige en langharige katten hebben verschillende verzorging nodig. Zorg dat je een kam of borstel voor je kat in huis hebt die past bij zijn vachttype.

Heel soms kan het nodig zijn je kat in bad te doen, zorg voor een milde shampoo die geschikt is voor katten.

Ook zal je regelmatig de nageltjes van je kat moeten knippen. (Vooral als je kat niet buiten komt, dan zal je dit iets vaker moeten doen). Er zijn speciale nagelschaartjes voor katten verkrijgbaar.

Kattenbak

Een schone kattenbak is belangrijk, als de bak niet schoon is zal je kat de neiging hebben de bak niet te gebruiken. Zorg ervoor dat je de kattenbak iedere dag uit schept. Maak de kattenbak een keer per week helemaal schoon met water en vervang het kattengrit. 

Bestaat je huis uit meerdere verdiepingen, zorg dan dat je kat op iedere verdieping een kattenbak tot zijn beschikking heeft. Let bij de aanschaf er goed op dat deze ook voor de toekomst groot genoeg is, Koop de kattenbak op ge groei. Een Maine Coon zal bijvoorbeeld een grotere kattenbak nodig hebben dan Britse Korthaar. Er zijn verschillende modellen en soorten kattenbakken verkrijgbaar.

Halsbandje met naam tag of laat je kat chippen

Tegenwoordig worden veel katten gechipt en daardoor zijn ze beter te identificeren waardoor de kans groter is dat je kat terug bij jou terecht komt. Je kunt je kat ook een halsbandje aan geven waaraan je een naam tag bevestigd. Zo is zonder de chip uit te lezen direct zichtbaar waar de kat vandaan komt. Wist je dat er zelfs halsbandjes met GPS tracker verkrijgbaar zijn?

Speeltjes

Zorg dat er voldoende speeltjes in huis zijn. Je kat is lekker bezig en zal minder snel last krijgen van overgewicht omdat hij calorieën verbrand tijdens het spelen. Er zijn ontzettend veel soorten speeltjes voor katten.Voerpuzzels zijn ook erg leuk. (Tip: stop een gedeelte van de speeltjes in een box, wissel om de 2 weken de speeltjes die je kat gebruikt om met de speeltjes in de box. Zo blijven de speeltjes interessant voor je kat).

Krabpaal

Als je niet wilt dat je bak eindigt als krabpaal zorg dan voor voldoende krabmogelijkheden. Er zijn verschillende modellen krabpalen. Koop ook deze op de groei, een kleine kitten krabpaal ziet er erg schattig uit. Echter zal je kat na een paar maanden hier niets meer aan hebben. Terwijl je kat een grote krabpaal al direct kan gebruiken en kan blijven gebruiken.

Mandjes

Cats love boxes. Verbaas je niet als je kat de voorkeur geeft aan een kartonnen doos in plaats van een pluchen mandje wat je voor hem aangeschaft hebt. Zorg dat je kitten plekjes heeft waar hij lekker kan gaan liggen. Kijk waar zijn voorkeur ligt en probeer daarop de aanschaf van een mandje, kattentipi of kartonnen kattenhuisje aan te schaffen. Vaak ligt een kat ook heerlijk op de bank of vensterbank zonder gebruik te maken van een mandje.

Kattenvervoersbox

Als je de kat mee naar buiten wilt nemen of wilt vervoeren zorg dan dat je dit op een veilige en stijlvolle manier kan doen. Zorg dat de katten transportbox of tas voldoende luchtgaten heeft en goed af te sluiten is met een slot zodat je kat niet kan  ontsnappen.

Gezondheid van je kat

Zorg dat je kat jaarlijks naar de dierenarts gaat voor een gezondheidscheck en zijn vaccinaties. Benieuwd waaraan je een gezonde kat herkent?