Waarom spinnen katten?

Prrr prrr een purrmachine die op je schoot ligt. Waarschijnlijk is jouw kat heel tevreden als hij op jouw schoot ligt te spinnen. Echter spint een kat niet alleen als hij blij is, hij doet dit ook op andere momenten.

Waarom spinnen katten eigenlijk? Waarschijnlijk niet wat je denkt

Het spinnen begint al als kitten

Het spinnen wordt veroorzaakt doordat de stembanden zich openen en sluiten tijdens de ademhaling, zowel tijdens het in- als uitademen.

Het spinnen begint al als de kitten net geboren is, tijdens het drinken van moedermelk, de kitten maakt een spinnend geluid zodat de moederpoes niet weg loopt en om de melkproductie te stimuleren. Ook de moederpoes maakt geluid voor en tijdens het drinken, mogelijk om de kittens naar zich toe te trekken.

Een kat spint ook als hij ernstige pijn heeft en kwetsbaar is

Ook als katten ernstige pijn ervaren kunnen zij spinnen. De exacte oorzaak niet niet bekend maar mogelijk dat een kat zichzelf gerust probeert te stellen door het spinnen. Zo kan een kat ook spinnen tijdens de bevalling of nadat hij een ongeluk heeft gehad. Katten spinnen dus ook op momenten dat ze kwetsbaar zijn. Zo spinnen jongere katten maar kunnen ook katten die hoogbejaard zijn en jarenlang niet gespind hebben opeens weer beginnen met spinnen op hoge, kwetsbare leeftijd. Het spinnen is ook genetisch bepaald en wordt ook bedoeld om naar een soortgenoot uit te stralen dat de kat ongevaarlijk is.

Vragend spinnen

Niet altijd klink het spinnen hetzelfde, misschien heb je weleens gemerkt dat wanneer je kat eten wilt hij langs je benen gaat lopen en een spinnend geluid maakt wat iets dwingender klinkt dan wanneer hij bij je op de bank zit te spinnen. Hij wil op dat moment graag iets en zet het spinnen in om daarom ’te vragen’.

Helend effect van spinnen

Ook zou de frequentie van de trillingen van het spinnen een helend effect hebben op zowel zichzelf als op mensen (wanneer de kat bij je op schoot ligt). Lees waarom katten je gelukkig maken.