Waarom niest mijn kat? En wat is niesziekte?

Een probleem in de neus of keelholte veroorzaakt niezen of snotteren bij een kat. Oorzaken kunnen bijvoorbeeld een stoffige omgeving of een grasspriet in de neus zijn. Een andere oorzaak kan de besmettelijke kattenniesziekte zijn. Niest je kitten vaak? Een open gehemelte of aangeboren keel afwijking kan ook een oorzaak zijn.

De oorzaken van niezen bij katten

Een aangeboren afwijking. Wanneer een kitten een open gehemelte heeft zal hij tijdens het melk drinken wat melk in zijn neus krijgen wat ervoor zorgt dat hij blijft niezen.

Poliepen of tumoren

Allergie. Allergie komt minder vaak voor bij katten, maar als je kat niest nadat hij op een donzen dekbed heeft gelegen of wanneer het hooikoortsseizoen begint kan dit een indicatie voor een allergie zijn.

Niezen door stof. Niest je kat na een bezoekje aan zijn kattenbak? Mogelijk irriteert het stof van de kattenbakvulling zijn neusslijmvlies. Je zou kunnen testen wat een andere kattenbakvulling met minder stofvorming minder nies klachten geeft. Of je zou over kunnen gaan op een andere kattenbakvulling zoals houtvezels.

Vreemd voorwerp: wanneer er een vreemd voorwerp zoals bijvoorbeeld een grassprietje in je kat zijn neus zit. Kan dit nies klachten veroorzaken. Zodra het voorwerp door de dierenarts verwijderd is zullen ook de nies klachten verdwijnen.

Neusschimmel. Komt zeer zelden voor bij katten (in tegenstelling tot bij honden waarbij neusschimmel vaker voor komt). 

Niesziekte: meestal wordt niesziekte veroorzaakt door een combi van ziekteverwekkers zoals het calicivirus en het rhinotracheitis virus maar ook Chlamydia en bacteriën die de voorste luchtwegen infecteren spelen hierbij een rol. De slijmvliezen van de voorste luchtwegen raken hierdoor ontstoken, de snot productie neemt toe. Met als gevolg dat de neus verstopt raakt. Je kunt dit merken doordat je de kat zwaar hoort ademen. Andere symptomen zijn ogen die niet helder staan en ‘vies’ zijn, hoesten, koorts hebben (boven 39,5 graden heeft een kat koorts).

Licht je dierenarts in voor je bezoek aan de praktijk

Vermoed je dat je kat last heeft van niesziekte? Neem contact op met je dierenarts voor een check. Maak het vermoeden van niesziekte goed kenbaar bij je dierenarts voordat je langs gaat met je kat. Op die manier is de dierenarts ook goed voorbereid en kan hij maatregelen treffen om de kans op besmetting voor andere huisdieren die in zijn praktijk komen zo klein mogelijk te houden.

Behandeling van niesziekte

De behandeling die de dierenarts voorschrijft is afhankelijk van de oorzaak. Gaat het om een bacteriele infectie kan de arts een antibioticakuur voorschrijven. Bij een virale infectie is dit niet mogelijk. De behandeling zal vooral gericht zijn op herstel, zorgen dat je kat voldoende vocht en voedingsstoffen binnen krijgt zodat uitdroging voorkomen wordt.  

Vaccineren is beter dan genezen

Tijdens de jaarlijkse vaccintatie inenting wordt je kat beschermd tegen niesziekte. Daarnaast is het ook mogelijk om de enting via een neusdruppel te laten verlopen. (Sommige pensions vragen om een neusdruppel inenting. Katten die naar een pension gaan kunnen een hoger stressniveau hebben wat hen vatbaarder kan maken voor niesziekte). Draag bij aan het zo klein mogelijk houden van besmetting met niesziekte door je kat op tijd te laten vaccineren.

Waaraan herken je een gezonde kat?