Waarom neemt mijn kat een prooi mee naar huis?

Waarom neemt mijn kat een prooi mee naar huis? Het is niet wat je denkt catmom.nl

Een muis, vogel een surpurrrise van jouw kat. Het is leuk om te denken dat dit een cadeautje is omdat jij zo’n goede catmom bent. Alleen katten kennen het concept van cadeaus geven niet. Wil je kat vol trots zijn prooi laten zien? Ook dat is niet het geval. In de meeste gevallen zal jij niet heel blij en enthousiast reageren als je een dode muis voor de voordeur vind.

In alle rust thuis een prooi opeten

De echte reden dat jouw kat zijn prooi meeneemt is zodat hij in een veilige omgeving rustig de prooi op kan eten. Ook kan het zo zijn dat jouw kat een vogeltje meeneemt waarvan hij al de helft heeft opgegeten. In dat geval was er al een rustige plek gevonden om te eten maar zat jouw kat waarschijnlijk vol. En wil hij de rest van het vogeltje op een later tijdstip opeten. Jouw kat krijgt ook eten van jou, de kans dat hij de prooi daadwerkelijk op eet is niet heel groot. Katten zijn niet zo kieskeurig in wat ze vangen, wel in wat ze eten. Op jacht gaan en beestjes vangen is natuurlijk gedrag voor katten. 

Prooi meenemen voor de kittens

Heeft jouw poes kittens en neemt ze een prooi mee naar huis? Dan heeft dit wel een doel, de moederpoes wil de kittens meer te laten weten komen over de prooi en doet dit door deze te laten zien aan de kittens. In sommige gevallen voedt de moederpoes de kittens ook met een prooi die ze meeneemt.

Ook interessant: waarom spinnen katten?