Waarom katten dol op dozen zijn en graag in dozen zitten

Ongetwijfeld is het je als catomom al weleens overkomen. Je hebt een heel leuk speeltje gekocht voor je kat. Wanneer het speeltje thuis bezorgd wordt komt je kat enthousiast kijken als je de doos aan het uitpakken bent. Hij zal dol zijn op zijn nieuwe speelgoed denk je. Je kat kijkt eventjes naar het speelgoed en kruipt dan in de doos. De doos heeft de komende uren zijn aandacht en het speeltje raakt hij met geen poot aan.

catmom.nl katten zijn dol op dozen

Waarom katten zo graag in dozen zitten

Wanneer je kat in een doos zit voelt dit erg veilig voor hem, zeker als de doos ook nog half dicht kan. Het zitten in een doos werkt stress verlagend voor je kat. (Ja echt waar, katten kunnen stress hebben). Het voelt instinctief erg fijn dat een kat weet dat hij niet vanaf de zijkant of de achterkant door iemand beslopen kan worden. Daarnaast is een kat dol op warme plekjes, in een doos is het makkelijker om zijn warmte vast te houden.

Test met dozen in een asiel

In een asiel is er een test gedaan, de helft van de katten kreeg een doos in hun verblijf om zich in terug te trekken tijdens de eerste 2 weken. De katten zonder doos in hun verblijf hadden meer moeite met wennen en reageerden wat schuwer dan de katten met doos waar ze zich in terug konden trekken. Deze katten waren sneller gewend, het stress level was lager.