Waarom geeft een kat kopjes?

waarom geeft een kat kopjes het is niet wat je denkt catmom.nl

Als jouw kat kopjes geeft zie je dit waarschijnlijk als een teken dat hij jou heel erg lief vind. Dat jouw kat kopjes geeft heeft andere redenen. Katten geven op verschillende manieren kopjes. 

Door kopjes te geven geeft jouw kat geur af

Er zitten namelijk geurklieren op het kopje van jouw kat (rond zijn bekje, op zijn wangen en zijn voorhoofd). Met deze geurklieren geeft hij feromonen af. (Deze zijn voor ons niet ruikbaar, voor andere katten wel). Hiermee zet hij zijn territorium af en geeft hij signalen aan andere katten. Geur is een belangrijk communicatiemiddel voor katten. Hij zet hier ook zijn territorium mee af. (Een andere manier om territorium af te zetten is krabben of sproeien).

Een veilige omgeving

Is het je weleens opgevallen dat als je kat zich in een spannende omgeving bevindt hij nog meer kopjes gaat geven? Door zichzelf te omringen met zijn eigen geur voelt hij zich veiliger. Jouw kat geeft ook kopjes aan de meubels en de deurstijlen om zich veiliger te voelen, omdat de geur wat minder sterk wordt na verloop van tijd zal de kat dit ook regelmatig herhalen. Heb jij een grote schoonmaak in huis gehouden? Grote kans dat jij een gedeelte van deze geur die voor jouw kat zo fijn is per ongeluk weggepoetst hebt. 

Kopjes geven aan zijn catmom

Geeft jouw kat je kopjes als je net thuis bent? Grote kans dat jij ‘anders’ ruikt. Door je kopjes te geven laat jouw kat je snel weer als vertrouwd ruiken.

Kopjes geven omdat je kat aandacht wil

Daarnaast kan jouw kat je ook op een andere manier kopjes geven. Vaak duwt ze haar hoofdje tegen jouw kin of wang als je op de bank zit. Dit doet hij bij mensen met wie hij een goede band heeft. Omdat de meeste catmoms hier enthousiast op reageren, gaat de kat dit vaak inzetten om aandacht te vragen.

Ook interessant: waarom neemt een kat een muis mee naar huis? Niet wat je denkt.