Waaraan herken je een gezonde kat?

Als catmom wil je natuurlijk dat je kat gezond is. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je kat zo gezond mogelijk te houden. Veel kwaaltjes kunnen al voorkomen worden door een goede verzorging.

Hieraan herken je een gezonde kat

Een gezonde kat heeft een goede eetlust.

Gezonde katten hebben een goede eetlust. Vaak eten ze zelfs nog net iets meer dan ze eigenlijk nodig hebben. Dit kan tot overgewicht leiden. Heeft je kat in een keer geen honger meer? Dit kan een teken zijn dat er meer aan de hand is. Eet je kat meerdere dagen niet kan hij zelfs last krijgen van leververvetting, met alle ernstige gevolgen van dien. Te weinig of niet drinken kan nadelige gevolgen hebben voor de nieren en de blaas. Houd dus altijd goed in de gaten of je kat voldoende eet en drinkt en als dit niet het geval is overleg dan even met de dierenarts.

Heldere ogen en een schone neus.

Het is belangrijk dat de oogjes helder staan dus geen traanogen en geen pus in de ogen. Wanneer je kat net geslapen heeft kunnen er in zijn ooghoeken wat slaapkorrels zitten. Dit is volkomen normaal. Het neusje hoort schoon te zijn. Houd een vies neusje in de gaten, zeker in combinatie met niezen

Schone oren.

Ook de oren van de kat horen schoon te zijn aan de binnenkant. Te veel oorsmeer kan tot een vervelende oorontsteking leiden. Ook kan het een teken zijn dat je kat last heeft van oormijt. Als je kat veel krabt aan zijn oren of veel met zijn kopje schud kan het komen doordat hij last heeft van zijn oren. Laat je dierenarts er even naar kijken, mogelijk zijn oordruppels nodig, dien deze alleen toe op advies van de dierenarts. Tips om de oren van je kat schoon te maken.

Een schoon gebit.

Het gebit hoort schoon te zijn, vrij van tandsteen en tandplak. Verkleurde tanden kunnen ook een teken zijn dat er meer aan de hand is. Ziet het tandvlees er rood en bloederig uit? Dan is dit waarschijnlijk ontstoken. Eet je kat opeens moeilijk? Mogelijk heeft hij last van zijn tanden of tandvlees, de tandarts checkt het gebit tijdens de jaarlijkse controle. Mochten er eerder klachten zijn kun je altijd even langs de dierenarts voor een check. Hij kan je adviseren om de tanden van je kat te gaan poetsen.

Schone vacht en huid.

Een gezonde vacht is schoon en er zitten geen klitten of kale plekken in. Toch een kale plek? Dit kan veroorzaakt worden door een halsbandje, ook kunnen halsbandjes ervoor zorgen dat je kat ergens achter blijft haken. Als de vacht niet schoon is kun je overwegen je kat in bad te doen. Echter is vaak de kat borstelen al voldoende. De huid moet vrij zijn van schilfers en rode plekken. 

Een kat beweegt soepel.

Loopt je kat stijf of een beetje mank en heeft hij moeite met springen. Of vermijd hij springen zelfs helemaal? Dan is dit niet in orde. Katten zijn van nature soepel, lening en kunnen goed klimmen en springen. Een kat die veel buiten is heeft een wat stimulerende omgeving en zal sneller aan zijn beweging komen dan een kat die alleen binnenshuis verblijft.  Zorg voor voldoende prikkels binnenshuis, te weinig beweging kan zorgen voor urineproblemen en overgewicht. 

Ontlasting van een kat.

Gezonde ontlasting van een kat hoort stevig te zijn. Is de ontlasting opeens wat dunner, anders van kleur of zit er bloed in de ontlasting dan is dit meestal een teken dat er iets aan de hand is. Stress kan ook voor dunne ontlasting zorgen.Ook plotselinge verandering van voer kan voor een verandering van de ontlasting zorgen.

Problemen met de urinewegen komen helaas ook vaak voor bij katten, door bijvoorbeeld blaasgruis vorming kan blaasontsteking ontstaan.Dit kan veroorzaakt worden door te weinig drinken en plassen of een bacteriële infectie. Benieuwd hoeveel een kat gemiddeld drinkt?

Veranderd er plotseling iets aan de ontlasting van je kat of ben je er niet helemaal zeker over? Laat dit dan even checken bij de dierenarts.

Lichaamstemperatuur van een kat ligt wat hoger dan die van een mens.

De lichaamstemperatuur van katten ligt iets hoger dan de lichaamstemperatuur van mensen. Schrik dan ook niet als je kat 39 graden heeft. De normale temperatuur voor een kat is namelijk 38 tot 39 graden. De temperatuur is ook niet de hele dag constant en kan in de ochtend wat lager zijn dan in de avond. Zelf kun je de temperatuur meten met een thermometer in de anus (gebruik hiervoor wat vaseline). Ligt de temperatuur hoger dan 39 graden dan is het verstandig even te overleggen met de dierenarts.