Waar moet je op letten als je een WordPress thema gaat kopen? En als je voor een hostingpartij kiest?

WordPress heeft gratis thema’s die je kunt gebruiken. Om te kijken hoe WordPress werkt en eraan te wennen kun je best starten met een van de gratis thema’s. Het thema bepaalt hoe jouw website er uiteindelijk uit komt te zien. Je zult waarschijnlijk al snel merken dat je met een gratis thema tegen beperkingen aanloopt omdat je qua layout vaak niet kunt aanpassen wat je graag zou willen. Ook ben jij niet de enige die gebruik maakt van een gratis wordpress thema. Het is moeilijk om jezelf met een gratis thema te onderscheiden. 

Waar moet je op letten als je een WordPress thema gaat kopen welke hostingpartij kies je waar let je op bij hosting hosting tips wordpress tis

Een wordpress thema kiezen

De keuze van goede wordpress themas is enorm, je gaat altijd wel een thema vinden wat je aanspreekt en helemaal bij jouw blog past Binnen een thema wat je gekocht hebt, heb je ook veel meer mogelijkheden om nog aanpassingen te doen. (Bij een gratis thema is dit enorm beperkt). Zorg dat de tone of voice bij jouw blog en andere social media kanalen past. Of zie het als een start om jouw huisstijl een complete make over te geven.

Waar moet je op letten als je een wordpress thema koopt?

Met een wordpress thema wil je natuurlijk wel een tijd vooruit kunnen. Als je zorgt dat het wordpress thema hieraan voldoet zul je er lang plezier van hebben. Creative market heeft hele mooie blog templates die aan alle eisen voldoen.

  • Het wordpress thema moet responsive zijn, dit houd in dat de layout van de website zich automatisch aanpast aan de grootte van het scherm van het apparaat waarop het weergegeven wordt (lees hier waarom mobielvriendelijkheid zo belangrijk is)
  • Zorg dat het thema (kleuren, lettertypes, vormgeving) passen bij wat jij wilt uitstralen met jouw blog. 
  • Veel websites lijken tegenwoordig op elkaar, zorg dat jij met jouw thema jouw blog kunt onderscheiden.
  • Het doel van je website, wil je alleen blogposts plaatsen of wil je ook een webshop openen naast je blog? Zorg dat als je een thema kiest je de mogelijkheid hebt om ook een webshop te implementeren als dit nodig is. Of ben je fotograaf? Zorg dan dat je voor een thema kiest met een mooie portfolio optie. Blog je over koken? Dan is het mooi als jij je recepten met mooie foto’s kunt weergeven.
  • Let ook op de navigatiestructuur, vind je deze makkelijk en is deze handig voor jouw blog bezoekers? (Voorkom dat jouw blog een doolhof wordt)
  • Is jouw blog deelbaar? Mogelijk zijn er al share buttons voor Pinterest en Facebook in het thema toegevoegd. (Als dit niet het geval is kun je deze vaak eenvoudig zelf nog toevoegen aan je thema.

Waar moet je op letten als je voor een hosting partij kiest?

  • Snelheid van de server van de hostingpartij. Hoe sneller de server hoe sneller jouw website ook uiteindelijk zal kunnen laden. (Er dragen meer factoren bij aan een snelle laadtijd van de website, dit is waarom een snelle website belangrijk is).
  • De klantenservice van de hostingpartij. Hoe wordt deze beoordeeld? Het is fijn om een goede klantenservice te krijgen als je vragen hebt over de hosting van jouw blog of als je tegen dingen aanloopt.
  • Prijs/kwaliteit, voor een simpele blog zal je minder nodig hebben als een uitgebreide webshop. Maar let er wel op dat je alles kunt wat je wilt, zit bijvoorbeeld mailen met een domein mail adres in het pakket?
  • De daadwerkelijke locatie van de server. Heb je een Nederlandse blog? Kies dan voor een hosting partij waarbij de server in Nederland geplaatst is. Dit komt je laadtijd en vindbaarheid in Nederland ten goede. Is de server namelijk in het buitenland geplaatst kan dit nadelig zijn voor je vindbaarheid in Nederland. 
  • SSL certificaat. Het is belangrijk (eigenlijk een must) om jouw website te beveiligen met een SSL certificaat. (Websites met een SSL certificaat herken je aan het slotje in de adresbalk). Het straalt niet alleen vertrouwen uit naar de bezoekers van je blog. Maar ook zorgt het ervoor dat je beloond wordt door Google boven websites die geen SSL certificaat. Check dus even of een SSL certificaat inbegrepen is bij de hosting.