Waar komt het crazy cat lady, kattenvrouwtje imago vandaan?

waar het crazy cat lady imago vandaan komt catmom.nl

Jij wordt later oud zonder man maar met maar wel met 20 katten (waarschijnlijk in een te klein appartement wat naar een mengeling van kattenbrokjes en kattenbak ruikt), een echt kattenvrouwtje. Dit is meestal het standaard beeld wat geschetst wordt als mensen het over een crazy cat lady hebben. Niet erg positief het steriotype crazy catlady. Dat je geen toekomst gaat hebben, sociaal niet zo handig zou zijn en eenzaam zal eindigen met alleen maar katten. (Maar hey, alleen eindigen met katten klinkt echt niet vervelend).

De geschiedenis van het negatieve kattenvrouwtjes imago

In de middeleeuwen werden katten vooral in verband gebracht met met heksen (op bezemstelen en drankjes brouwend) dit was gezien als duister en dit werd afgekeurd. Ook de kat zelf werd als niet zo betrouwbaar gezien. Een kat stond symbool voor losbandig gedrag en en vrouwelijke seksualiteit (wat voor middeleeuwse begrippen erg negatief was). Het kattenvrouwtje had in de middeleeuwen dus niet het stoffige imago wat het nu heeft, juist het tegenovergestelde.

De maatschappij keek, vooral in de middeleeuwen, heel anders naar vrouwen. Een alleenstaande vrouw die met een kat woonde werd gezien als niet normaal, afwijkend van de norm. En werd al snel als duister en een heks bestempeld. Het was makkelijker om deze vrouwen die het op hun eigen pad volgden, te shamen dan ze te accepteren.

Be proud of your inner crazy catlady

Als je als vrouw uitspreekt dat je gek bent op katten word je al vrij snel aangekeken alsof je zelf crazy bent. Maar eigenlijk kun je er best trots op zijn dat je een catmom bent. Katten maken je namelijk erg gelukkig.