Voer van kat veranderen, hoe ga je over op ander kattenvoer?

Het kan voorkomen dat het wenselijk is dat je kat ander voer krijgt. Wanneer je kat bijvoorbeeld te oud is geworden voor kittenbrokjes zal hij over gaan op ander voer. Of als je kat ietsje te zwaar is kan het voorkomen dat hij uiteindelijk speciale dieetvoeding moet krijgen. 

Wil je jouw kat over laten gaan op ander voer?

Geef je dan ruim de tijd om hieraan te wennen. De darmen van een kat zijn erg gevoelig, een kat kan er dan ook veel last van hebben als je in een keer helemaal over zou gaan op ander kattenvoer. Je kat kan dan last krijgen van misselijkheid, diarree en/of overgeven. Ook kan je kat het voer weigeren omdat het niet het voer is wat hij gewend is.

In 13 dagen over op nieuw voer stappenplan

Geef de eerste 4 dagen dan ook een kwart nieuw voer en driekwart van zijn oude voer.
Gaat dit goed? Ga dan op dag 5 verder met de helft het nieuwe voer en de helft zijn oude voer. Heeft je kat hier ook nog geen last van? Vul dan ook op dag 6, 7 en 8 zijn voerbak voor de helft met het nieuwe voer en de andere helft met het nieuwe voer.
Als je kat nog steeds geen klachten heeft kun je op dag 9 over gaan op driekwart van het nieuwe voer en dit ook op dag 10, 11 en 12 volhouden.
Verloopt ook dit vlekkeloos? Dan kun je met een gerust had op dag 13 je kat een hele portie van zijn nieuwe voer geven. Als het goed is dan is je kat nu helemaal gewend aan zijn andere voer en kan hij dit vanaf nu zonder problemen eten.

Houd goed in de gaten hoe je kat op het nieuwe voer reageert

Monitor ook tussendoor goed of je kat een klachten zoals braken en diarree of het weigeren/minder eten van zijn voedsel krijgt. Tussendoor kan je erachter komen dat het voer misschien toch niet geschikt is voor je kat.
Geef je kat dan 10 dagen weer zijn normale voer voordat je weer opnieuw het stappenplan gaat doorlopen met ander voer.