Vlooien bij je kat en in huis bestrijden


Een vlooi is een parasiet die leeft in de vacht van je kat, de vlooi voed zich met het bloed van je kat. Heeft je kat vlooien? Dan zal hij last hebben van jeuk, ook bij mensen kunnen vlooien zorgen voor een jeukend gevoel. Schrik niet maar een vlo kan 50 eitjes per dag produceren en dit 50 tot 100 dagen lang. Belangrijk om snel in te grijpen als je kat vlooien heeft!

De vacht van je kat inspecteren op vlooien

Spreid met je vingers de vacht van je kat, check of je geen vlooien of zwarte puntjes ziet. De zwarte vlekjes kunnen namelijk de uitwerpselen van een vlo zijn. Er zijn speciale vlooien kammen waarmee je heel gemakkelijk kunt checken of je kat last heeft van vlooien of vlooienpoepjes. Bekijk de verschillende vlooien kammen.Duurt de besmetting al wat langer dan kan je kat zelfs last krijgen van kale plekjes en kortsvorming op de huid. 

Katten die vlooien hebben zijn absoluut niet vies

Het is een misverstand dat katten die vlooien hebben niet schoon zouden zijn. Het hebben van vlooien heeft namelijk niets te maken met hygiëne. Iedere kat, hoe schoon ook, kan vlooien krijgen.

Er zijn verschillende manieren om vlooien te behandelen


Het is belangrijk dat vlooienbestrijdingsmiddelen veilig zijn voor uw kat, dat ze makkelijk toe te dienen zijn en dat ze alle stadia (ei, larf en pop en vlo) bestrijden.


Spot on

Pipetjes voor in de nek (anti vlooien spot on) zijn gemakkelijk toe te dienen en afhankelijk van welk middel je gebruikt, is je kat een maand tot een aantal maanden beschermd. Ondanks dat het middel niet schadelijk is voor je kat is het niet echt wenselijk dat hij het middel binnen krijgt. Het pipetje dient toegediend te worden op de huid tussen de schouderbladen. Doe dit als je de gelegenheid hebt met 2 personen zodat de ene persoon de kat op schoot vast kan houden en gerust kan stellen. De andere persoon kan met een hand de vacht tussen de schouderbladen spreiden zodat de huid zichtbaar wordt en met de andere hand het pipetje leeg druppelen op de huid van de kat. Wanneer het pipetje toegediend wordt tegengegaan dat de kat aan het anti vlooienmiddel gaat likken. Om blijvende bescherming te bieden is het belangrijk de spot on behandeling te herhalen. 


Halsband

Er zijn ook halsbandjes beschikbaar die beschermen tegen vlooien. De halsband bevat werkzame anti vlooien stoffen en deze stoffen worden werkzaam doordat er wrijving tussen de halsband en de vacht/huid van de kat ontstaat. De werkzame stoffen worden opgenomen door de huid en door huidolie verder verspreid.Deze halsbanden bieden gemiddeld 8 maanden bescherming. Doe de halsband om zoals je een normale halsband om zou doen. Maak een notitie in je agenda na 8 maanden zodat je weet wanneer de halsband vervangen moet worden.

Pillen, poeders en shampoos zijn wat verouderde middelen waarvan niet echt aangetoond is dat deze werken. 


Je huis vlooienvrij maken met een omgevingsspray

Een omgevingsspray gebruik je bij een vlooienplaag om je huis weer vlooienvrij te maken. Belangrijk is om eerst te stofzuigen voordat je gaat sprayen. Het stofzuigen veroorzaakt namelijk trillingen waardoor de poppen uit komen en de spray deze dood kan maken.Blijf ook goed stofzuigen wanneer je vlooien gezien hebt. Ook juist op plekjes waar je kat vaak ligt. Vergeet niet na het stofzuigen de zak goed dicht te maken en direct weg te gooien.
Gebruik de omgevingsspray en vergeet niet alle hoeken en kiertjes tussen de plinten en de vloerbedekking mee te nemen. Dit zijn ideale plekken voor vlooien. Herhaal de behandeling indien nodig (check hiervoor de bijsluiter van het specifieke product wat jij gebruikt).
Heb je wasbare spullen?Mooi, deze kun je namelijk wassen (minimaal op 60 graden celsius). 


Een vlooienplaag voorkomen is beter dan genezen, gebruik preventieve middelen en check je lieve dierenvriendje regelmatig op vlooien.

Ook interessant: teken bij je kat voorkomen en verwijderen