Tips om te voorkomen dat jouw kat kabels doorknaagt

De beste tips om te voorkomen dat jouw kat kabels doorknaagt, de oplossing is simpeler dan je zou denken

Je wilt je telefoon opladen en opeens zie je dat jouw telefoon oplaadkabel in 2 stukken is. Jouw kat kijkt je onschuldig aan. ‘Ik was het niet hoor, geen idee waarom die kabel in 2 stukken is’. Als jouw kat aan kabels knaagt kan dit verschillende oorzaken hebben.

Berg je opladers altijd op als je ze niet gebruikt. En biedt voldoende andere speeltjes aan. Als je kat een kabel doorbijt die los ligt is het vervelend maar verder niet schadelijk voor je kat. Zit deze kabel in het stopcontact dan wordt het ook nog eens (levens)gevaarlijk voor je kat. Heeft jouw kat een stukje kabel ingeslikt? Dit kan gevaarlijk zijn, neem dan ook contact op met je dierenarts. 

Gelukkig kun je wat maatregelen treffen om het knagen aan kabels door je kat zoveel mogelijk te beperken. 

  • Gebruik je een apparaat niet vaak? Berg het dan op en haal het weer tevoorschijn als je het nodig hebt. 
  • Laat apparaten die je niet gebruikt en niet kunt opbergen niet in het stopcontact zitten, doe dit pas als je ze gebruikt.
  • Wees extra alert op dingen die je af en toe eens gebruikt zoals kerstverlichting
  • Probeer de draden die noodzakelijk zijn netjes weg te werken, hier zijn kabelgootjes super handig voor. Jouw draden zijn mooi weggewerkt wat er ook netter uitziet in jouw interieur en het belangrijkste jouw kat kan niet meer knagen op de kabels. Kabelgoten zijn plastic afdekkingen en zijn verkrijgbaar in de bouwmarkt.
  • Wil je geen kabelgoten gebruiken? Dan kun je met stevige tape ook je kabels vastplakken. Zo bungelen en bewegen ze minder. En dat bewegen is juist wat de kabel aantrekkelijk maakte.
  • Schuif met meubels, soms kun je een hangende kabel mooi achter een kastje verbergen. Opgeruimd staat netjes! Let er dan wel even op dat je kat niet achter het meubel kan komen. Is de onderkant van het meubel open? Maak dit dan dicht om te voorkomen dat je kat alsnog aan de kabel kan knagen.
  • Je kunt ook een kast voor een stopcontact plaatsen en een van de lades van de kast gebruiken om wat kleinere elektronica zoals je telefoon op te laden. Laat de oplader vanuit het stopcontact direct de kast en de lade in gaan zodat je kat hier niet bij kan. Ook kun je je telefoon opladen in een kamer waar je kat zich op dat moment niet bevindt. 

Oorzaken van het doorknagen van kabels en kauwen op kabels door katten

Je kat kan een probleem hebben met zijn tanden waardoor hij de neiging heeft om op dingen te kauwen. (Laat dit checken door je dierenarts).

Je kat kan zich vervelen of gefrustreerd voelen. 

Als je kat toch nog een kabel vind om in te bijten

De meeste kabels zijn nu netjes weggewerkt. Maar het is misschien niet mogelijk om alle kabels weg te werken. Als je kat toch nog een kabel vind en eraan kauwt straf hem dan niet maar probeer een van de volgende dingen: 

  • Leid je kat af, als je kat de kabel ziet als speelgoed geef hem dan iets anders waar hij mee kan spelen. 
  • Geef je kat een alternatief om op te kauwen, zoals kattengras. 
  • Probeer na te gaan waar de verveling of frustratie vandaan komt. Misschien is jouw kat gefrustreerd omdat hij binnen zit en graag naar buiten wilt, of heeft hij honger. Probeer zijn frustratie of verveling te verminderen.

Ook interessant: tips om te voorkomen dat je kat jouw bankstel kapot krabt.