Tips om te besparen op dierenartskosten voor jouw kat

Een bezoekje aan de dierenarts kan al snel in de papieren lopen. Daarom is het fijn als je op dierenartskosten iets kunt besparen. Er zijn een aantal simpele dingen die je kunt doen die jouw als catomom, op de langere termijn, geld gaan besparen.

De beste tips om te besparen op dierenartskosten, het kan echt

Acties bij de dierenarts die geld besparen

Iedere dierenarts praktijk heeft zijn eigen acties. In de praktijk waar ik met Theodore heen ga is donderdag de sterilisatie/castratie dag. Als je jouw kat op donderdag laat castreren krijg je 10% korting. Op zo’n operatie is dat best de moeite. Ook doen  veel dierenartspraktijken mee aan de landelijke gebitsmaand, in de maand februari kun je met korting (of soms zelfs gratis) het gebit van jouw kat laten controleren. Ook de gebitsbehandeling krijg je in die maand vaak met korting. En juni is bijvoorbeeld de landelijke chipmaand, in veel praktijken kun je in juni jouw kat laten chippen tegen een lager tarief. Vraag bij jouw dierenarts naar de acties van de praktijk.

Voorkom overgewicht bij je kat

Een kat met overgewicht heeft veel meer kans op ziektes zoals diabetes en blaasontsteking. De kans dat je kat hier last van krijgt neemt af als je kat netjes op gewicht is. Voorkomen is beter dan genezen en het bespaart ook nog eens dierenarts kosten. Tips om overgewicht bij je kat te beperken en je kat af te laten vallen.

Korting wanneer je meerdere huisdieren tegelijk laat inenten

Misschien ben jij een van de gelukkige catmoms die meerdere katten heeft. Vaak krijg je korting als je meerdere katten tegelijk in laat enten. (Soms geldt dit ook als je bijvoorbeeld met je hond en kat tegelijk een bezoekje aan de dierenarts brengt). 

Ga op tijd met je kat naar de dierenarts

Hoe vroeger een dierenarts kan beginnen met behandelen hoe korter (en goedkoper) de behandeling over het algemeen is. Als je vrijdag al ziet dat je kat een dierenarts nodig heeft en je wilt het aankijken tot na het weekend. Dan komt het er vaak op neer dat je alsnog in het weekend met jouw kat naar de dierenarts moet. De weekendtarieven zijn een stuk hoger. Uiteindelijk betaal je een hoge prijs voor het over het ‘aankijken of het beter gaat tot na het weekend’. Dit geldt ook voor avond en nacht tarieven, die liggen ook een stuk hoger dan doordeweeks overdag. Probeer als het kan dus doordeweeks overdag met je kat een bezoek te brengen aan de huisarts als het nodig is.

Gratis naar de dierenarts voor minima in Amsterdam

De gemeente in Amsterdam heeft via de (ADAM)-regeling het mogelijk gemaakt dat personen met een minima inkomen een keer per jaar gratis naar de dierenarts mogen gaan. Heeft het huisdier daarna behandeling nodig dan vergoed de gemeente een gedeelte van de kosten. Ook in de gemeente Arnhem heeft een proef plaatsgevonden waarbij de gemeente een deel van de dierenartskosten betaalde.

Sluit een huisdierenverzekering af

Ben je geen spaarder? Dan kan het handig zijn om een huisdierenverzekering af te sluiten zodat je niet in een keer voor hele hoge kosten staat als jouw kat plotseling ziek wordt of een ongeluk krijgt. Of een verzekering voor jou interessant is hangt af van jouw financiele situatie. Lees hier of een huisdierenverzekering bij jou past.