Tips om je woning kat vriendelijk te maken

Loop je woning na en zorg dat sommige dingen achter slot en grendel komen. Sommige katten hebben namelijk het talent om (keuken)kastjes open te krijgen. Checklist voor een kat vriendelijk huis:

Huishoudelijke apparaten zijn niet zo katvriendelijk

Een waterkoker die je kat per ongeluk van het aanrecht kan trekken omdat het snoer niet goed weggewerkt is kan een mogelijk gevaar zijn waar je niet direct bij stil staat. Check je huishoudelijke apparaten zoals je wasmachine, droger, fornuis en andere apparaten even voordat je het deurtje sluit en het apparaat aan zet. Katten vinden het namelijk heerlijk om op warme plekjes te liggen en voordat je het weet zet je per ongeluk een apparaat aan terwijl je kat erin ligt te slapen.

Scherpe of breekbare voorwerpen kunnen je kat verwonden

Een vlijmscherp Japans keukenmes? Laat deze niet op het aanrecht liggen maar berg messen op in een lade of een messenblok. Check ook even of andere scherpe voorwerpen zoals naalden goed opgeborgen liggen. Ook breekbare spullen zoals glas of aardewerk kunnen gevaarlijk zijn voor je kat. Naast dat het zonde is dat je kat per ongeluk iets omstoot wat kapot valt. Kan je kat zich ook lelijk verwonden aan de scherven.

Schoonmaakproducten zijn giftig voor je kat

Schoonmaakmiddelen kunnen giftig zijn voor je kat. Houd ook deze opgeborgen achter gesloten deuren, waar je kat niet bij kan. (Sommige katten hebben de gave om deuren open te maken).

De schuur, een verborgen gevaarlijke plek voor je kat

Slakkenkorrels en mierenpoeder? Zoek altijd naar een huisdiervriendelijke variant en berg ook deze goed op. Ook in de berging, schuur of garage staat veel wat giftig is voor een kat. Zoals verf en wat denk je van antivries?

Zorg dat dit soort giftige middelen onbereikbaar zijn voor je kat. (Of zorg dat je kat niet in de schuur of garage kan komen zonder dat je erbij bent).

Het medicijnkastje, houd deze goed verborgen voor je kat

Ook simpele medicatie zoals een paracetamol kan gevaarlijk zijn voor je kat. Bewaar al je medicijnen op een vaste plek die niet toegankelijk is voor je kat.  

Maak je huis katvriendelijk door giftige planten te verwijderen

Sommige kamerplanten zijn giftig voor je kat. Een overzicht van alle giftige kamerplanten vind je hier. Gelukkig zijn er ook genoeg mooie planten die niet giftig of gevaarlijk zijn voor je kat, en dat is heel fijn. Planten zorgen ook voor wat meer zuurstof in je woning. Benieuwd welke planten wel katproof zijn?

Giftig voedsel

Waar jij als catmom geniet van je Avocado en een stukje chocola is dit voor je kat giftig en gevaarlijk. Een lijst met giftig voedsel vind je hier.

Kaarsen en vuur

Een vlammetje is natuurlijk reuze interessant. Laat kaarsen (of een open haard) dan ook nog onbeheerd achter, voordat je het weet zijn de snorharen van je kat opgekruld).

De WC is levensgevaarlijk voor kittens

Kittens zijn nieuwschierig, zorg dat een kitten niet in de WC ruimte kan komen of zorg in ieder geval dat de WC deksel altijd gesloten is. Het is namelijk voor een kitten onmogelijk om uit de wc te klimmen als hij er met zijn hoofdje in valt. Helaas zijn er op deze manier al kittens om het leven gekomen. 

Kantelramen zijn levensbedreigend voor katten

Kantelramen zijn levensgevaarlijk voor je kat. Ook zijn er misschien raampjes die open staan (zoals een raampje in de badkamer of op de WC) houd eventjes in de gaten dat je kat hier niet langs kan ontsnappen. 

Plastic zakken, je kat kan erin verstrikt raken

Een plastic zak lijkt onschuldig maar een kat kan stikken in een plastic zak. Ruim deze altijd op.

Zorg daarnaast voor voldoende prikkels in huis, lees hier hoe je het huis wat interessanter kan maken als jij je kat binnen wil houden.