Tips om je kat minder bang te laten zijn voor de stofzuiger

tips om je kat minder bang te laten zijn voor de stofzuiger catmom.nl

De meeste katten zijn geen fan van de stofzuiger, sommige katten zijn zelfs bang voor de stofzuiger en kunnen in paniek raken als ze de stofzuiger aan horen gaan. Grote kans dat jouw kat in elkaar krimpt, zijn oren plat legt en zijn ogen heel erg groot worden. Ook kan hij een dikke staart krijgen, de haartjes op zijn rug kunnen omhoog gaan staan en hij kan zelfs gaan grommen of blazen naar de stofzuiger.

Niet alleen vanwege het geluid (op toonhoogte die voor ons onhoorbaar is) is de stofzuiger vervelend voor je kat, ook de luchtstroom die het apparaat produceert is onprettig. Daarnaast beweegt het grote herrie makende gevaarte door de hele kamer en komt het op plekjes waar je kat zich normaal gesproken terug trekt. Zoals onder de bank. 

Tips als je kat bang is van de stofzuiger

Onderbreek het stofzuigen niet om je kat te troosten maar laat je kat met rust. 

Geef je kat de mogelijkheid om zich terug te trekken, geef hem de vrijheid om naar een andere kamer te gaan waar je niet aan het stofzuigen bent zodat hij zich daar terug kan trekken.

Stappenplan om jouw kat te laten wennen aan de stofzuiger

Is jouw kat zo bang dat hij gaat plassen van angst? Dan is het goed om de angst voor de stofzuiger aan te pakken.

  • Zet de stofzuiger (zonder hem te gebruiken en aan te zetten) in de kamer waar de kat zich bevindt. 
  • Als je kat in de buurt van de stofzuiger komt beloon hem dan met snoepjes
  • Herhaal dit een aantal dagen tot je kat niet meer bang is van de uitgeschakelde stofzuiger
  • Zet vervolgens de stofzuiger aan in de ruimte naast de ruimte waar je kat zich bevindt. Beloon hem ook weer met snackjes. Herhaal dit ook net zo lang tot jouw kat gewend is aan het geluid van de stofzuiger in een andere ruimte.
  • Gaat dit ook goed? Dan wordt het tijd om de stofzuiger heel kort aan te zetten in de ruimte waar je kat is. Zet de stofzuiger aan en beweeg hem niet. Oefen ook dit tot het goed gaat. (Beloon je kat ook weer). Dit kan veel tijd kosten maar als je kat hier eenmaal aan gewend is kan je beginnen met kleine stukjes te stofzuigen. Tot je uiteindelijk kunt stofzuigen, je kat zal het misschien nog steeds niet heel fijn vinden maar hij zal niet meer zo bang zijn dat hij uit angst moet plassen.

De robotstofzuiger en katten

Voor robotstofzuigers zijn katten over het algemeen wat minder bang omdat deze wat kleiner en stiller zijn. Waarschijnlijk zijn de filmpjes van katten die trots rondjes rijden door de kamer op een robotstofzuiger je ook niet ontgaan. Heb of wil je een robotstofzuiger aanschaffen? Laat jouw kat niet alleen met de stofzuiger, zorg dat je erbij bent als er door de robotstofzuiger gestofzuigd wordt.