Tips om je kat af te laten vallen

7 tips om je kat af te laten vallen en op gewicht te houden catmom.nl

Jij vind je kat ontzettend cute fluffy en rond. Maar de dierenarts heeft je net verteld dat jouw kat toch wel een paar pondjes te veel weegt. Je kat is te zwaar en voor zijn gezondheid is het van belang dat hij af gaat vallen.

Zorg voor beweging door met je kat te spelen

  Katten slapen veel op een dag, dit is normaal. Maar krijgt jouw kat in de uurtjes dat hij wakker is voldoende beweging? Als het nog een kitten is spelen we vaker met onze kat dan wanneer deze wat ouder is. Zorg dat je kat voldoende speeltjes heeft, wissel deze ook af zodat ze weer ‘nieuw’ en interessant zijn voor je kat. Maar speel ook vaker met bijvoorbeeld een hengel met je kat.  

Spelen met eten

Waarschijnlijk hoor jij het stemmetje van je moeder nog in je hoofd: ‘niet spelen met je eten’. Maar jij bent een catmom en jouw kattenkind mag juist wel spelen met zijn eten. Hier zijn verschillende opties voor. Je kunt de brokjes een voor een de kamer in gooien zodat hij erachter aan kan rennen. Of je kunt brokjes verstoppen in huis (het liefst op plekjes waarvoor bij een beetje moet klimmen). En er zijn ook voerpuzzels verkrijgbaar. Leuk bijkomend voordeel: doordat je kat bezig is tijdens het eten zal hij eerder het gevoel hebben dat hij vol zit.  

Nog meer beweging, naar buiten.

Wanneer je kat buiten is heeft hij veel meer prikkels, een bijtje of vlinder die voorbij vliegt, allerlei geluidjes. Je kat zal veel meer getriggerd worden wanneer hij buiten is en zal meer lichaamsbeweging krijgen wat ervoor zal zorgen dat hij wat pondjes kwijt raakt.  

Klimmen en klauteren

Klimmen kost veel energie. Heeft jouw kat binnenshuis de mogelijkheid om lekker te klimmen en klauteren? Zo niet kun je dit eenvoudig creëren door plankjes aan de muur te bevestigen.  

Voorkom emotie eten door stress

Niet alleen mensen kunnen meer gaan eten als ze stress hebben, katten ook. Probeer uit te zoeken of je kat stress heeft en of je deze stress kan verlagen.  

Een balans vinden in de hoeveelheid voer

Eet je kat te veel dan komt hij aan maar bij te weinig voedsel ook. Vind hier (eventueel in overleg met de dierenarts) een balans in. Op achterkant van de voerzak staat ook de aangegeven hoeveelheid voer per dag. Ga hierbij niet uit van hoeveel je kat nu weegt, maar van zijn streefgewicht. Pas de hoeveelheid brokjes aan naar het uiteindelijke gewicht dat je wilt dat je kat gaat krijgen. Als je het voer af weegt weet je zeker dat je voldoende geeft. Dan doe je het op een gezonde manier, ga nooit crash diëten. Dat kan schadelijk zijn voor je kat.  

Beloon je kat met losse brokjes

Beloon jij je kat met snoepjes? In de snoepjes zitten vaak meer calorieën dan in zijn normale brokjes. Houd wat losse brokjes (uit zijn dagelijkse portie) apart en gebruik deze brokjes als beloningssnoepjes.   Geef je kat even de tijd om te wennen aan de beweging en de nieuwe manier van eten. Kijk dit een poosje aan.

Laatste optie, dieet voeding.

Mocht dit niet voldoende blijken dan kun je eventueel nog overstappen op speciale dieetvoeding. (Let op stap nooit in een keer over op ander voer, doe dit geleidelijk door het huidige voer met het nieuwe te mengen. Steeds een grotere hoeveelheid). Ga nooit in een keer over op andere voeding maar laat je kat altijd wennen in fases.  

Is je kat eenmaal op het juiste gewicht?

Blijf dan goed monitoren of je kat niet meer aan komt, het is belangrijk dat je hem niet opeens toch weer veel snoepjes gaat geven. Blijft je kat gewicht verliezen? Geef hem dan wat brokjes bij. Is zijn gewicht stabiel? Good job! Houd dit vol.