Tips om de vacht van je kat te verzorgen.

Een gezonde vacht is schoon en vrij van klitten. De vacht beschermt de kat tegen invloeden van buitenaf. 

Tips om de vacht van je kat te verzorgen catmom.nl vachterzorging kat

Borstelen van je kat

Het allerbelangrijkste is het borstelen van je kat. Katten staan er om bekend dat ze heel hygiënisch zijn. Ze maken zich meerdere keren per dag met hun tong schoon.

Echter kun je de kat een handje helpen door hem te borstelen of kammen waardoor je de losse haren uit zijn vacht verwijderd. Een kat likt namelijk zelf al een deel van de haren weg, zijn het echter erg veel haren dan kan je kat last krijgen van veel haarballen. (Tips om haarballen te verminderen).

Je kat kan een voorkeur hebben voor een bepaalde borstel of kam. Ook zijn er speciale handschoenen beschikbaar waarmee je de kat kunt borstelen. Dit voelt voor hem veelal iets prettiger aan. 

Als kitten geleerd, is oud gedaan

Begin al op jonge leeftijd met het borstelen, een kitten leer je makkelijker iets aan dan een volwassen kat. Geef je kitten ook de tijd om te wennen aan de borstel of kam. Zorg dat de kat het borstelen met iets positiefs associeert. Beloon de kat tijdens en na het borstelen met zijn favoriete snackjes.

Hoe vaak je een kat borstelt en met welke borstel hangt onder andere af van zijn haarlengte. De volgende richtlijn kun je aanhouden:

  • Kortharige katten 1 keer per week borstelen

Gebruik hiervoor een draadborstel met gebogen tanden. Daarna kun je eventueel een borstel van natuurhaar gebruiken hierdoor gaat de vacht mooi glanzen.

  • Half langharige katten 2 keer per week kammen
  • Langharige katten, dagelijks of om de dag kammen

Voor ( half)langharige katten gebruik je een ontviltingskam met afgeronde tanden. Deze kam is super handig om stofresten en klitten te verwijderen. Hiermee kun je ook de vervilte vacht achter de oren en bij de staart weer mooi glad kammen.

Kam daarna met een draadborstel met lange gebogen tanden. (Gebruik geen natuurborstel voor katten met  (half)lange haren).

Was je kat alleen als het echt noodzakelijk is.

Als je kat opeens toch een erg vuile vacht heeft kan het nodig zijn hem te wassen, de beste tips om je kat te wassen.

Tijdens het kammen heb je ook mooi de gelegenheid om de huid van je kat te checken. Houd goed in de gaten of je kat geen kale plekken, rode plekken, overmatige schilfers of vlooienontlasting heeft. Lijkt het erop dat je kat last heeft van een huidprobleem overleg dan even met je dierenarts.