Teken voorkomen en verwijderen bij je kat

Teken hebben 8 pootjes (net als spinnen). Ze bijten zich vast in de huid van de kat en zuigen bloed op. 


Gevolgen van een teek

Een ontsteking

Bloedarmoede (veroorzaakt door besmetting met Hemobartonella Felis)

Besmetting met de ziekte van Lyme


Besmetting met een teek 

Teken zitten in struiken,velden en bomen laag bij de grond. Als een kat voorbij komt kruipt de teek op de kat. Hij baant zich een weg door de vacht van je kat en zuigt zich vast in de huid. De besmetting van ziektes vind plaats via het speeksel van de teek. Teken zijn er het hele jaar maar ze komen het meeste voor van mei tot oktober. Verwijder je de teek binnen 8 uur? Dan is de kans het grootst dat er nog geen ziektes overgebracht zijn. Snelheid is van belang!

Wat kun je merken aan je kat als hij een teek heeft?

Over het algemeen zal een kat weinig last hebben als hij een teek heeft. Wel kan hij de plek waar de teek zit gaan likken. Je zult een bultje voelen op de plaats waar de teek zit. De teek zal zich volzuigen en daarom lijken op een erwt maar dan wit of bruin van kleur. (Het kan dus ook gebeuren dat je kat een teek heeft gehad zonder dat je het door had omdat de teek er na het volzuigen vanzelf af is gevallen).

Een teek bij je kat verwijderen

Verwijder een teek altijd zo snel mogelijk. Hoe sneller de teek verwijderd is hoe kleiner de kans dat een besmette teek ziektes overdraagt. Een tekentang is super handig om de teek te verwijderen. Deze zijn al verkrijgbaar voor enkele euro’s en zijn altijd handig om in huis te hebben (zowel voor je kat als voor jezelf). Ga niet aan de slag met je nagels of een pincet, hiermee kan de teek niet goed verwijderd worden. Als je de teek op een verkeerde manier verwijderd kan de teek alsnog besmetting veroorzaken. Met een tekentang pak je het lijfje en kop van de teek goed vast, vervolgens maak je een draaiende beweging, de teek zal dan pijnloos en vanzelf loslaten, vervolgens trek je de teek er opwaarts uit. Let goed op dat je de hele teek inclusief kop goed vast hebt voordat je de teek gaat verwijderen.Ook kun je een tekenlepel gebruiken. Deze heeft een V groef die je zo dicht mogelijk tegen de teek aan schuift. Als deze zo dicht mogelijk tegen (het hoofd van) de teek aan staat kun je de teek er als het ware uit scheppen.

Voorkomen is beter dan een teek verwijderen

Er zijn ook middelen die preventief beschermen tegen teken zoals spot on (pipetjes) en een halsband.Ook handig, combinatiemiddelen die zowel tegen vlooien als teken beschermen, bekijk deze hier.
Over het algemeen is een teek met een goede tekentang goed te verwijderen. Check na het verwijderen altijd even of de kop ook verwijderd is. Vertrouw je het niet of gaat je kat zich anders gedragen nadat hij een teek heeft gehad? Overleg dan even met je dierenarts. 

Ook interessant: vlooien bij je kat