Redenen waarom jouw kat veel slaapt

Soms vraag je jezelf als catmom misschien af of het wel normaal is dat je je kat zoveel uur slapend door ziet brengen. Een kat rust gemiddeld 16 tot 20 uur. Niet alle uren daarvan is hij ook in diepe slaap soms hoor je hem ook snurken. Een groot gedeelte is hij dutjes aan het doen. Hij rust dan wel uit maar hoort nog wel zijn omgevingsgeluiden (misschien heb je de oren van je kat wel eens zien bewegen als hij aan het dutten is). 


Redenen waarom jouw kat veel slaapt

Een kat is van nature een jager. Hij spaart zijn energie zodat hij op zijn prooi af kan gaan met al zijn kracht als de kans zich voordoet. (Nu krijgt hij natuurlijk een bakje voer maar het energie sparen om te jagen blijft erin zitten).

Een kat is het meest actief in de ochtend en avond schemering. Als hij zijn bakje voer op heeft zal hij lekker gaan slapen en tegen de avond schemering weer erg actief worden.

Wanneer en kat ouder wordt zal hij ook meer slaap nodig hebben.

Kittens kunnen wanneer ze zeer actief zijn opeens middenin het spel in een diepe slaap vallen, dit is normaal voor een kitten.

De ideale slaapplek voor een kat

Het is je misschien opgevallen dat een kat het liefst op een hoog plekje rust, dit voelt voor hem extra veilig en wanneer hij zijn ogen open doet kan hij alles overzien. Je kunt een extra fijne slaapplek voor je kat creeren door een plank aan de muur te bevestigen waar hij op kan slapen.

Katten slapen ook graag bij hun baasje in bed. Het liefst bij het voeteneinde. Het bed is altijd lekker warm en de geur van zijn baasje zorgt voor een vertrouwd gevoel. 

Maar katten kunnen eigenlijk overal slapen waar ze willen, je zult het vast al eens ervaren hebben dat je een leuk mandje voor je kat gekocht had maar dat je kat uiteindelijk een kartonnen doos boven het mandje prefereerde.

Kan een kat ook minder slapen?

Dat kan, de behoefte aan slaap is per ras verschillend. Een Siamees is erg levndig en heeft minder slaap nodig dan normaal. 

Schildklier problemen kunnen ervoor zorgen dat je kat juist te weinig slaapt. Hyperthyreoïdie veroorzaakt bijvoorbeeld een afgifte van te veel schildklierhormonen en dat versnelt de stofwisseling zodat de kat mogelijk niet zoveel slaapt als normaal.