
Als ik een kat zie moet ik hem aaien. Nadat ik in Indonesië een flinke infectie opgelopen heb ben ik voorzichtiger geworden met dieren aanhalen wanneer ik op reis ben. Ik ging na wat ik de dagen voorafgaand aan de infectie had gedaan. Ik had een bezoek aan het apenbos gebracht waar je met aapjes in contact komt, maar ook kwam ik erachter dat ik verschillende honden en katten geaaid had. Uiteindelijk bleek mijn infectie door eten wat niet goed bereid was te komen. Maar het was voor mij wel een eye opener dat ook beesten in bepaalde landen gevaarlijk voor je eigen gezondheid kunnen zijn. Een beestje wat je wilt aanhalen ken je niet en als hij je zou krabben of bijten kun je een groot probleem hebben. Zo worden namelijk ziekteverwekkers overgedragen. Infecties die overgedragen kunnen worden van dieren naar mensen noemt men zoönosen.
Hoe zoönosen overgedragen kunnen worden van katten op mensen
- Direct contact met de kat. Heeft de kat bijvoorbeeld eens schimmel infectie? Door de besmette kat te aaien of te knuffelen kan deze overgedragen worden op mensen. Onder direct contact wordt ook bijten en krabben verstaan, hier kan je erg ziek van worden. Laat lelijke krab en bijtwonden behandelen door je huisarts of bij de eerste hulp. Hondsdolheid (rabiës) en kattenkrabziekte (Bartonella henselae) kunnen op deze manier overgedragen worden.
- Indirect contact. Heeft de kat net in de tuin of zandbak zijn ontlasting gedaan dan kunnen hier spoelwormeitjes in zitten. Komt jouw kind of jij zelf daarna met de handen in de aarde of het zand dan is het belangrijk dat je daarna goed je handen wast. Zijn je handen goed gewassen dan gebeurt er meestal niets. Als je jouw handen of de handen van je kind niet goed wast dan kun je op deze manier geïnfecteerd raken. Ook het eten van niet goed gewassen rauwe groente uit de tuin kan een infectie veroorzaken.
- Via insecten of teken. De ziekte van lyme kan via een tekenbeet overgedragen worden. Maar de kattenkrabziekte kan niet alleen overgedragen worden door direct contact met je kat, bijten en krabben. Maar ook door vlooienbeetjes.
Hondsdolheid is niet alleen overdraagbaar door honden
De naam hondsdolheid is misschien wat verwarrend. Maar rabiës (hondsdolheid) kan ook overgedragen worden door andere dieren zoals apen en katten.
Wat je zelf kunt doen om de kans op besmetting zo laag mogelijk te houden
- Verschoon de kattenbak iedere dag
- Houd je woning goed schoon
- Houd servies voor de kat gescheiden van je eigen servies
- Laat je kat niet op het aanrecht komen
- Was je handen regelmatig
- Probeer bijten en krabben te voorkomen (wordt je toch flink diep gebeten of gekrabd neem dan contact op met je huisarts)
- Vermijd contact met onbekend of zieke dieren (probeer de drang om ieder beestje te aaien te weerstaan)
- Houd je nagels zo kort mogelijk
- Soms likt je kat bijvoorbeeld aan je arm, zorg ervoor dat een kat nooit aan wondjes kan likken, eventueel door deze af te dekken met pleisters
Het positieve effect van katten op de gezondheid
Maar vergeet ook niet dat over het algemeen het hebben van een kat juist een positief effect heeft op de gezondheid. Kinderen die opgroeien met een katten krijgen over het algemeen minder last van allergien. En volwassenen die een kat hebben gaan meestal minder vaak naar de huisarts en hebben minder last van stress. Gezonde katten verspreiden over het algemeen ook geen ziekteverwekkers. Daarom is het belangrijk om jouw kat gezond te houden en regelmatig te behandelen tegen vlooien en wormen.
Ook interessant: waaraan herken je een gezonde kat?