Moet je de tanden van een kat poetsen?

Gebitsproblemen bij katten zijn een veelvoorkomend probleem. Dierenartsen adviseren daarom steeds vaker om het gebit van je kat te poetsen. Door het poetsen blijft het tandvlees gezond en voorkom je tandplaque bij je kat ook verhelpt het nare geurtjes uit de mond van je kat.

Moet je de tanden van je kat poetsen?

Jong geleerd, is oud gedaan

Je kunt natuurlijk op iedere leeftijd beginnen met het poetsen van je kat zijn tanden. Hoe jonger de kat is hoe makkelijker hij hieraan kan wennen. Zeker als dit spelenderwijs gaat en hij beloond wordt met zijn favoriete snackjes. 

Wat heb je nodig om je kat zijn tanden te poetsen?

Om de tanden te kunnen poetsen zul je een aantal dingen nodig hebben

Geduld, veel geduld 

Tandpasta (er zijn verschillende smaakjes beschikbaar, een tandpasta met kip smaak zal het tandenpoetsen waarschijnlijk iets aantrekkelijker maken). Bekijk verschillende soorten kattentandpasta.

Een speciale kattentandenborstel, deze zijn er in verschillende uitvoeringen. Een kattentandenborstel die je over je vinger kunt schuiven is bijvoorbeeld erg handig.

Een wattenstaafje of gaasje wat niet pluist

Snackjes of andere beloningen, je kat zal moeten wennen beloon hem dan ook regelmatig

Laat je kat wennen aan de tandpasta

Kies een tandpasta smaakje wat je kat fijn vindt zoals kip of tonijnsmaak. Laat je kat langzaam wennen aan de smaak. Smeer voorzichtig een beetje op zijn lip of pootje of laat het hem van je hand af likken. 

Hoe hou je een kat vast tijdens het tandenpoetsen?

De eerste keren kan het handig zijn om met 2 personen te zijn. Zodat de ene persoon je kat goed vast kan houden en hem op zijn gemak kan stellen en de andere persoon zijn focus kan leggen op het tanden poetsen. Maar ook met 1 persoon is het poetsen van de tanden van je kat goed te doen.

Het handigste is het om je kat met zijn achterkant naar je toe te houden. Op deze manier blijft je kat beter bij je zitten. Neem de kat bij je op schoot. Gebruik een hand om zijn kopje vast te houden. Plaats je hand op de achterkant van zijn hoofdje en gebruik je duim om zijn lip zachtjes omhoog te duwen zodat de tanden zichtbaar worden en je er gemakkelijk bij kunt om deze te poetsen. Laat je kat alvast wennen aan een vinger in zijn mond, wrijf een paar seconden over de tanden. Dit is al voldoende. Neem voldoende tijd om je pluizenbol hieraan te laten wennen.

Tanden van je kat poetsen met een tandenborstel 

Nu je kat eenmaal gewend is aan de tandpasta, een vinger in zijn bekje en het vasthouden in de juiste houding, kun je het gaasje of het wattenstaafje erbij pakken. Zorg ervoor dat het niet pluist zodat er geen restjes van het gaasje in de bek van je kat achter blijft. Smeer een beetje tandpasta op het gaasje of wattenstaafje. Hiermee poets je voorzichtig de kiezen en tandjes van je kat. Herhaal dit een aantal keer tot je kat dit oke vindt. Ga pas over op de echte tandenborstel als je kat helemaal gewend is aan het wattenstaafje of gaasje. 

Tanden poetsen bij een kat hoeft niet lang te duren en is niet ingewikkeld.

Wrijf van het tandvlees af, dus de bovenste tanden wrijf je van boven naar onderen schoon. De onderste tanden van onderen naar boven. Eventuele stukjes voedsel die tussen de tanden zitten komen op deze manier los.

Houd het kort en positief, beloon je kat aan het einde met zijn favoriete snackje

Wrijf 2 tot 3 keer over de tanden, dit is voldoende.

Het beste is om iedere dag de tanden te poetsen maar om de twee dagen is ook voldoende.

Gebruik altijd een speciale tandpasta voor katten. Gebruik nooit mensen tandenpasta de fluoride erin zit is giftig voor katten.

Benieuwd naar mijn ervaring met het poetsen van Theodore zijn tanden met oxyfresh kattentandpasta?