Kunnen katten dementie hebben?

kunnen katten dementie hebben catmom.nl

De symptomen die en kat op leeftijd kan krijgen zijn hetzelfde als die van mensen die dementie hebben. Echter noemen we het bij een kat een dementie maar cognitief disfunctie syndroom. Soms is het moeilijk om cognitief disfunctie syndroom (CDS) te herkennen. Je kat kan namelijk ook zich anders gaan gedragen omdat hij gewoon een dagje ouder is.

Symptomen van dementie (CDS) bij katten. 

  • Vooral in de beginfase kan je kat wat minder actief zijn, minder zin hebben om te spelen en zich wat meer terugtrekken.(Deze symptomen worden vaak nog niet echt opgemerkt). Daarna zal je kat last krijgen van de volgende symptomen:
  • Verminderd ori├źntatievermogen: de kat kan zich niet meer goed plaatsen in waar hij is. Zo kan hij bijvoorbeeld de weg naar de kattenbak niet meer vinden. Een kat die altijd zindelijk was kan hierdoor plots weer onzindelijk worden. Ook kan hij dingen na gaan jagen die er niet zijn.
  • ’s Nachts miauwen: katten die last hebben van dementie kunnen jouw nachtrust verstoren door heel hard te gaan zingen.
  • Gedragsverandering, een kat met CDS kan plotseling een stuk agressiever, meer teruggetrokken of juist aanhankelijker worden.Er kan zelfs verlatingsangst optreden.

Het vaststellen van CDS, katten dementie 

De symptomen van CDS kunnen heel erg lijken op ouderdomskwalen. Veel ouderdomskwaaltjes hebben juist een lichamelijke oorzaak. Zo kan moeheid en minder enthousiast veroorzaakt worden door een hartkwaal. (lees hier meer over ouderdomskwalen en mogelijke oorzaken). De dierenarts zal de kat altijd eerst lichamelijk onderzoeken, ook zal hij bloedonderzoek doen. Zijn alle lichamelijke  kwalen uitgesloten dan zal waarschijnlijk een verandering in de hersenen de oorzaak zijn. Pas dan kan men spreken van CDS.

De oorzaak en behandeling van katten dementie (CDS)

De oorzaak is nog niet geheel bekend, maar stress en verminderde bloedtoevoer naar de hersenen en het minder aanmaken van neurotransmitters hebben hier waarschijnlijk invloed op. Er is helaas geen behandeling voor CDS. Naarmate de tijd verstrijkt zullen de symptomen verergeren. Met medicatie zijn de klachten wel iets te verlichten. Soms adviseren dierenartsen ook om voeding waarin visolie  (waarin veel vitamine E zit) toe te voegen aan de voeding van de kat. Laat je kat ook zijn ‘brein trainen’ blijf voor zover zijn lichamelijke conditie het toelaat, spelen met je kat. Geef hem voerpuzzels of verstop snoepjes in huis. Houd je kat actief. 

Structuur voor je dementerende kat

Katten die last hebben van CDS doen het goed op structuur. Een dementerende kat kan vergeten dat hij al gegeten heeft en daardoor te veel eten. Probeer vaste tijden aan te houden om je kat eten te geven. Daarnaast is het voor je dementerende kat prettig als er niet teveel veranderingen plaatsvinden. Schuif niet teveel met zijn mandje, de krabpaal en voerbakje. Dit levert onnodig stress op.

Ook interessant: veelvoorkomende ziektes bij oudere katten en tips om het leven van jouw kat zo aangenaam mogelijk te laten verlopen.