Kunnen een hond en een kat samen leven? Tips om je kat te introduceren aan je hond.

tips om jouw kat en hond samen te laten leven catmom.nl

Dat honden en katten niet samen zouden gaan is gelukkig niet waar. Of dit goed gaat is natuurlijk ook afhankelijk van het karakter van de kat en de hond. 

Eigen plekje en spullen voor de hond en de kat

Voerbak, zorg dat zowel de kat als de hond een eigen voerbak hebben zodat ze niet uit elkaars voerbak gaan eten. Hondenvoer kan maag darm klachten veroorzaken bij je kat. Je kunt er ook voor kiezen om de hond en de kat op verschillende tijden eten te geven.

Kattenbak, zorg voor een dichte kattenbak die niet toegankelijk is voor je hond. Soms hebben honden de neiging in de kattenbak te gaan snuffelen en graven.

Zorg dat er voor je kat en je hond voldoende plekken zijn waar ze zichzelf terug kunnen trekken.

Kat en hond aan elkaar introduceren

Neem er ruim de tijd voor om de hond en kat aan elkaar voor te stellen en te laten wennen aan elkaar. 

Wanneer je al een kat hebt en er komt een hond in huis

Als je al een kat hebt zorg dan dat wanneer de nieuwe hond in huis komt dat je de kat in een aparte kamer zet (laat je kat alvast wennen aan het verblijven  in een andere kamer de week voordat de hond komt). 

Als de hond komt kan hij (terwijl de kat in de andere kamer verblijft) zijn nieuwe huisje verkennen op zijn eigen tempo. 

Als de hond zijn weg gevonden heeft in huis laat hem dan wennen aan de geur van je kat. Wrijf een doek langs de wangen (waar geurkliertjes zitten) van je kat. En leg de doek in de ruimte waar de hond is. Als je hond dichtbij de doek met de geur van je kat komt en hier goed op reageert beloon hem dan met een snoepje.Ga hiermee door tot je hond volledig gewend is aan de geur van je kat. Jouw kat heeft zijn geur ook al door het huis verspreidt (door te krabben en met zijn kopje en billen waar geurklieren zitten langs meubels, de muur en deurposten te gaan. 

Laat ondertussen jouw kat ook wennen aan de geur van de hond (ook met een doek die de geur van de hond opgenomen heeft). Leg deze in de kattenkamer waar je kat verblijft en beloon ook je kat als hij hier goed op reageert.

De eerste kennismaking tussen hond en kat

Zorg ervoor dat tijdens het eerste contactmoment de hond aangelijnd is en de kat in een bench of reismandje zit. Zet het reismandje op een hoge plek (bijvoorbeeld op tafel). Laat de aangelijnde hond aan de reismand snuffelen.

Herhaal dit tot dit goed gaat.

De volgende stap is om de kat los te laten en bijvoorbeeld op je arm te nemen of weer op een hoge plek zoals de tafel te zetten. Dit geeft jouw kat overzicht en hierdoor een veiliger gevoel. De hond blijft nog steeds aangelijnd, laat de hond (door iemand anders begeleid) langzaam op de kat afkomen. Houd deze contactmomenten kort en beloon beide dieren nadat ze elkaar gezien hebben. Herhaal dit net zo lang tot beide dieren ontspannen zijn, belangrijk is om hiervoor de tijd te nemen en niets te forceren. Gaat ook dit goed dan kun je de hond ook los laten. Zorg ervoor dat de kat voldoende (hoge) plekken heeft om zich terug te trekken.Ook dit zal even tijd nodig hebben.

Houd tijdens alle fases de ontmoetingen kort, liever een aantal keer per dag een korte ontmoeting dan een keer per dag een lange ontmoeting. De kans dat het tijdens een lange ontmoeting mis gaat is groter 

Als je al een hond hebt en er een kat in huis woont

Een kat zal langer de tijd nodig hebben om te wennen aan zijn nieuwe woning dan een hond. Daarom zullen de eerste stappen wat meer tijd nodig hebben en verloopt het begin van de introductie iets anders dan hierboven beschreven.  Laat een kat ook niet direct het hele huis verkennen. Maar richt een kamer in waar de kat de eerste dagen kan verblijven. Is de kat gewend aan zijn kamer. Zorg dan dat hij (zonder dat de hond in de kamers is die hij gaat verkennen) de rest van het huis op zijn tempo kan gaan verkennen. De kat zal de hond al ruiken, leg de eerste keren dat je kat zelf op ontdekking uit gaat nog geen doek met geur van de hond weg. Pas als je kat gewend is aan de andere kamers van het huis leg je de doek met geur van je hond weg. Beloon je kat ook als hij in de buurt van de doek komt. Is je kat gewend aan de geur en reageert hij hier goed op. Dan wordt het tijd om je kat aan de hond voor te stellen. Doe dit op dezelfde manier als hierboven beschreven.

Soms kan het ondanks het geduld toch niet klikken tussen hond en kat. (Net zoals dit kan ook bij 2 katten gebeuren). Maar soms worden honden en katten juist de dikste maatjes.

Ook interessant: je kat introduceren aan een andere kat.