De schappen van je supermarkt en lokale dierenwinkel staan vol met kattenvoeding. Niet alleen de keuze in kattenvoer merken is groot maar deze merken hebben ook nog allemaal verschillende soorten kattenvoer. En dat is niet zonder reden. Gedurende je kat zijn leven zal hij afhankelijk van zijn levensfase en lichamelijke conditie zal het type voor wat hij nodig heeft veranderen. Houd rekening met het volgende wanneer je kattenvoer gaat uitkiezen.

Levensfase, een kitten heeft ander voer nodig dan een volwassen kat
Een kitten is de wereld om hem heen volop aan het ontdekken, vol enthousiasme rent hij achter een balletje aan en klautert hij op de bank. Daarnaast kost het groeien ook de nodige energie. De energiebehoefte van een kitten is 3 groter dan die van een volwassen kat. Extra calcium en eiwitten zorgen ervoor dat de botten en spieren op een gezonde manier groeien.
Daarentegen heeft een volwassen kat op het gebied van voeding weer meer behoefte aan brokken waarin omega 6 vetzuren en zink zit. Dit zorgt dat de vacht en huid gezond blijft. Een volwassen kat heeft minder energie nodig dan een kitten, adult voer bevat dan ook minder calorieën.
Als je kat wat meer op leeftijd komt en zich in de senior fase bevindt zal je merken dat je kat nog minder lichamelijk actief is. Hierdoor daalt de energiebehoefte van een oudere kat nog verder. Aan seniorenvoer zijn vaak meer mineralen, vitaminen en taurine toegevoegd om de organen zo gezond mogelijk te houden.
De verschillende kattenrassen hebben verschillende voeding nodig.
Raskatten zien er niet alleen heel verschillend uit, ze hebben ook verschillende voedingsbehoeften. Deze hangt vooral samen met de bouw van het ras (het gewicht) de vacht (en de kans op haarballen). Een Maine Coon heeft ander voer nodig dan een Britse Korthaar.
Een binnen en buiten kat hebben andere voedingsbehoeften
Een binnenkat verbruikt over het algemeen minder energie dan een buitenkat. Is jouw kat een binnenkat en komt hij erg veel aan? Overweeg dan om over te schakelen voer speciaal voor binnenkatten.
De porties. Welke portie voer geef je jouw kat te eten?
Op de verpakking van dierenvoeding staat de aangegeven portie. Dit is een richtlijn. Je kunt ervoor kiezen om je hieraan te houden. Maar je kunt er ook voor kiezen je kat meerdere kleinere porties per dag te geven. Als er bijvoorbeeld op een verpakking staat 2 of 3 keer per dag een portie dan is dit niet erg natuurlijk voor een kat. Van oorsprong jagen katten namelijk meerdere kleine porties per dag. Je zou je kat er een groter plezier mee doen hem 5 of 6 keer per dag een kleinere portie te voeren.
Het type kattenvoer, droog, nat voer of misschien zelfs rauw voer aan je kat geven?
De meeste katteneigenaren kiezen voor een combinatie van droog voer en nat kattenvoer. Houd er wel rekening mee dat het goed is om je kat als basis droogvoer te geven en dit aan te vullen met af en toe nat voer. Je kunt zelfs je kat zo nu en dan eens verrassen met rauwe vis of rauw vlees. (Geef je rauw vis of rauw vlees voor de eerste keer, geef dan niet een te grote portie zodat je kat eraan kan wennen. En jij kunt kijken hoe je kat hierop reageert).
De smaak van kattenvoer
Zowel droog als natvoer is in verschillende smaken beschikbaar. Schakel je over op andere smaak voer, doe dit dan in fases (hier vind je een stappenplan hoe je dit het beste kan doen). De meest voorkomende smaken zijn kip, tonijn, rund of zalm. Maar er zijn natuurlijk ook andere voer smaken zoals garnaal beschikbaar. Waar jouw kat zijn voorkeur ligt is natuurlijk heel persoonlijk. (Sla dan ook niet gelijk in een keer een hele grote hoeveelheid van een nieuwe smaak in, de kans bestaat dat je kat het niets vind en niet naar zijn voerbakje met nieuwe smaak brokjes om kijkt). Bestel je kattenvoer.
Waarom het belangrijk is dat jouw kat de juiste voeding krijgt
Het niet krijgen van de juiste voeding kan vervelende problemen opleveren zo kan je kat er kale plekken van krijgen. Soms komt je kat gezellig erbij zitten als de humans aan het eten zijn. Laat je niet in de verleiding brengen om hem jouw eten te geven. Sommige maaltijden en voedingsstoffen die wij eten zijn namelijk giftig voor katten.
Twijfel je of jouw kat de juiste voeding heeft? Overleg dit met je dierenarts, deze kan een passende voeding adviseren.