Kattentour Asakusa Tokyo Japan, bezoek de kattentempel Gotokuji Temple, ontdek de betekenis van maneki neko

De kattentour in Asakusa
Tijdens de kattentour in Asakusa, Tokyo, Japan door een lokale gids start je met het bezoek aan een kattencafe waar je eigen maneki neko maken onder het genot van een drankje, omringd door leuke katten die je mag aaien. Ook ga je Japanse zoetigheid eten. En natuurlijk bezoek je de kattentempel. Maar er zijn ook in Asakusa heel veel kattenbeelden (groot en klein) te vinden, tijdens de tour krijg je ze te zien.
De tour duurt 2,5 uur en kost €62 per persoon. Inclusief materiaal om de gelukskat te maken, een bezoek aan het kattencafé, de zoete snack, en natuurlijk een Japanse catmom die je leuke uitleg geeft en waar je alles over Japanse katten aan kunt vragen wat je wilt weten. De tour is via AirBnb te boeken.

Over het gelukskatje de maneki neko
Je ziet de gelukskat bijna overal in Japan, het is de meest voorkomende talisman. Er zijn verschillende verhalen over het ontstaan van het gelukskatje. Het verhaal wat bij de tempel het meest verteld wordt is dat een vrouw haar kat weg moest doen om financiële redenen. In haar dromen kwam haar kat terug ze zag dit als teken dat ze een beeldje van haar kat moest maken. Doordat haar beeldjes zo populair werden en in grote aantallen door mensen gekocht werden had zij geen geldzorgen meer.
Wat het heffen van het pootje van de lucky cat betekent
Als het katje rechtop zit en met zijn linkerpootje wuift is dat eigenlijk de traditionele vorm. Deze fortune cats worden vaak bij de ingang van een winkel geplaatst. Dit zou voor meer klanten zorgen. Geef je iemand een fortune cat met zijn linker pootje omhoog cadeau dan wens je hem goede zaken met meer klanten toe.
Wanneer het rechterpootje zwaait zou dit zorgen voor meer rijkdom en geluk. Geef je lucky cat met zijn rechter pootje omhoog cadeau dan wens je degene aan die je het gelukskatje cadeau doet rijkdom en geluk toe. Wanneer het gelukskatje zijn beide pootjes in de lucht houd dan is hij blij en zorg hij ervoor dat hij je huis of bedrijf beschermt. Hoe hoger de kat het pootje opheft hoe meer geluk.

De halsband, de slab en de munt
Bijna alle luckycats hebben een halsband met een belletje eraan en een doek om hun nek om. Deze traditionele kattenkleding is gebaseerd op de outfit die katten in rijke gezinnen vroeger aan hadden. De doek om de nek is een symbool voor bescherming. Het belletje om de nek was vooral praktisch, zo kon men in de gaten houden waar de kat was.
Zelf de kattentempel en kattencafe’s in Tokyo bezoeken
Zelf vond ik de prijs van de tour wat aan de hoge kant (omdat ik deze dan samen met mijn vriend zou doen en de prijs dan uit zou komen op €124. Hij is, net als ik, dol op katten, maar hij werd niet zo enthousiast als ik over je eigen maneki neko schilderen.) Vandaar dat ik de keuze heb gemaakt om zelf de plekken van de tour te bezoeken. Ik heb zelf een bezoek gebracht aan de kattentempel de Gotokuji Temple. Als je uitstapt bij het Gotokuji treinstation zie je de eerste grote luckycat al staan. Google maps is je grootste vriend. De tempel ligt een beetje verscholen en je loopt er makkelijk voorbij. Heb je de tempel gevonden dan zie je een grote zee van fortune cats. In alle soorten en maten. Vooral leuk dat er ook hele oude beelden tussen staan, deze zien er nog wat ouder uit. Het is meestal redelijk druk bij de tempel omdat ook de lokale bevolking hier komt om liefde en voorspoed te wensen. Dit doe je in Japan door op een houten bordje je wens te schrijven. (In dit geval houten bordjes met lucky cats erop). Het schijnt dat er al heel wat wensen in deze tempel in vervulling gegaan zijn.

Uilencafe’s en shiba cafe’s in Tokyo
De kattencafés zijn niet groot maar bevatten voldoende mogelijkheden voor de katten om te klimmen en ze hebben zelf de keuze om wel of niet het gezelschap van de mensen die in het kattencafé zijn op te zoeken. Ondanks dat ik een groot fan van shiba honden ben besloot ik na een blik door het raam van het Shiba café om niet naar binnen te gaan. Ik vond de ruimte waar ze verbleven te klein. De hondjes hadden broekjes aan waar ze de ontlasting in deden, dit vond ik niet helemaal netjes en om die reden heb ik het hondencafé overgeslagen. In een uilencafé ben ik wel geweest, ook hier zaten de dieren erg dicht op elkaar. Ook vond ik ondanks dat het donker was er nog wel veel luide muziek was en toch nog wat lichten in de ruimte die misschien storend zijn voor de nachtdieren.
Ook interessant: de leukste plekken op Bali om beestjes te spotten.