Katten en het coronavirus, hoe zit het met huisdieren?

Inmiddels ben je er wel bekend mee, het coronavirus (COVID-19) wordt overgedragen via druppeltjes in de lucht en ook handen schudden is momenteel niet toegestaan. Regelmatig handenwassen is belangrijk.

Mogelijke besmetting van een hond in China

Het zal je misschien niet ontgaan zijn dat een aantal weken geleden in China een hond aangetroffen was die ervan verdacht werd het corona virus te hebben. Het virus was aangetroffen in de neus van de hond. Echter is uit bloedonderzoek gebleken dat de hond negatief getest werd op COVID-19 en dus het coronavirus niet had. Hij had het virus waarschijnlijk opgesnoven en droeg dit niet bij hem. Dit houd in dat hij andere mensen niet kan besmetten.

Katten & het coronavirs, zo zit het met huisdieren & COVID-19 catmom.nl

Huisdieren kunnen niet besmet raken met COVID-19

Uit verschillende bloedonderzoeken onder duizenden honden en katten is gebleken dat tot nu toe geen enkel huisdier het coronavirus bij zich droeg. Voor zover nu dus bekend is kan jouw kat (of hond) niet besmet raken met het coronavirus, hij zal er dus niet ziek van worden.

Ben je zelf besmet met corona? Knuffel je kat dan zo min mogelijk

Dieren kunnen het coronavirus wel bij zich dragen in hun vacht. Ze zullen er zelf niet ziek van worden maar ze kunnen de ziekte wel overdragen aan andere mensen. Knuffel jij bijvoorbeeld met je kat? En knuffelt een van jouw andere menselijke huisgenoten kort daarna met de kat? Dan kan op die manier het coronavirus wel via de kat overgedragen worden. Hetzelfde telt voor het geven van een pootje aan een hond. Heeft jouw hond net een pootje gegeven aan een mens die besmet is met het coronavirus en geef jij hem kort daarna een pootje dan kun jij dus via het pootje van de hond besmet raken omdat het coronavirus wel overgedragen kan worden via de vacht van de hond. (Vermijd dus dat je een huisdier in je gezicht laat likken of dat je jouw gezicht in zijn vacht stopt). Ook is het beter om de verzorging van je kat aan een gezonde huisgenoot over te laten als je zelf klachten hebt. Er is dus nog geen bewijs dat huisdieren het virus daadwerkelijk overdragen maar voorzichtigheid is niet verkeerd.

(Catmom is gevestigd in Breda, wat ons opvalt is dat we een van de steden zijn met de meeste coronabesmettingen maar ook het meeste toiletpapier in de schappen. Ook hier is er nog voldoende eten in de schappen, laten we in dit soort tijden niet alleen aan onszelf denken, dan is er genoeg voor iedereen).

Catmom wenst iedereen die getroffen is door het coronavirus (of de gevolgen ervan) heel veel beterschap en sterkte. We zijn supertrots op alle zorgmedewerkers die heel hard aan het werk zijn, een diepe buiging voor hen. (& Voor degene die thuis mogen werken, geniet van de extra tijd met je kat mag doorbrengen).