Kat meenemen op vakantie?

De tijd dat alleen honden eigenaren hun hond mee namen op vakantie is voorbij. Tegenwoordig nemen ook katteneigenaren de kat mee op vakantie. Overweeg jij om je kat mee te nemen op vakantie zodat jullie samen kunnen genieten? Overweeg de verschillende opties zodat niet alleen jij maar vooral je kat kan genieten van de periode die voor jou vakantie heet.

Kat meenemen op vakantie? Sta hierbij stil catmom.nl

Waar je bij stil moet staan voordat je je kat meeneemt op vakantie.

Een kat heeft zijn eigen territorium wat hij afbakent met feromonen. Plaats je een kat in een nieuwe omgeving dan zal hij moeten wennen. Een kat gaat nieuwe geurmarkeringen plaatsen. Dit gaat hij in de eerste week doen. Ga je een week of korter dan is het niet aan te raden je kat mee te nemen naar een vakantiehuisje. Ga je een aantal weken dan kan het zeker een optie zijn.

Hoe reageert je kat op verblijven in een reismandje tijdens een autorit? Is het haalbaar om wat verder weg te gaan of kies je voor een vakantie dichterbij huis?

Wil je de kat ook mee naar buiten nemen? Begin van op tijd met het oefenen met een tuigje en een riempje zodat je kat aan een riempje mee naar buiten kan. 

Het reizen in een reismandje kun je trainen.

Zorg dat je kat de reismand met iets positiefs gaat associëren. Staat de reismand altijd opgeborgen in de kast en komt deze alleen naar boven als het tijd is om de dierenarts te bezoeken? Dan zal je kat het niet erg naar zijn zin hebben als hij in het reismandje moet. Zet de reismand standaard in de woonkamer zodat je kat er af en toe ook in kan liggen. Leg er af en toe snoepjes in en een dekentje. Neem je kat mee in de auto voor een ritje en beloon hem daarna zodat hij het reizen als iets positiefs gaat ervaren. Let bij de aanschaf van de reismand er goed op dat je kat voldoende ruimte heeft (bij aanschaf staat er altijd vermeld tot hoeveel kilogram een reismand geschikt is). De mooiste reismanden vind je hier.

Ga je op vakantie dan zijn er verschillende opties voor je kat

Je kat thuis laten in je eigen woning. 

Misschien heb je wel lieve buren of vrienden die je kat iedere dag thuis eten en drinken willen geven. Je kat kan in zijn eigen omgeving blijven, dit is ideaal.

Een kattenpension of kattenhotel

Ook kun je ervoor kiezen om wanneer je de kat niet meeneemt op vakantie een mini vakantie voor hem te regelen. In sommige pensions of kattenhotels wordt je kat ook goed in de watten gelegd, hij wordt geborsteld zijn nageltjes worden geknipt en er wordt iedere dag een half uurtje met hem gespeeld. Je hebt pensions waar de kat met meerdere katten op een groep zit. Je hebt ook kattenhotels waar je kat zijn eigen ruimte heeft (soms zelfs met eigen buitenren). Voordeel hiervan is dat de kattenpension eigenaar precies kan monitoren hoeveel je kat drinkt. Ook kan er precies in de gaten gehouden worden hoe vaak je kat gebruik maakt van zijn kattenbak. Daarnaast wordt direct opgemerkt als je kat braakt. (Wanneer je kat op een groep verblijft is lastig te herleiden wie wanneer gebruik heeft gemaakt van de kattenbak en wie er gebraakt heeft).

De voorkeur gaat uit naar een pension waar alleen katten verblijven (honden in het pension kunnen stress veroorzaken bij de kat).

Naar een vakantiehuisje waar je al eerder geweest bent met je kat

Mocht je ieder jaar naar hetzelfde vakantiehuisje gaan en is je kat hier al geweest? Dan is dit bekend terrein voor je kat en kun je hem, mits hij voorgaande jaren goed reageerde op het vakantiehuisje, je kat met een gerust hart meenemen.

Naar een vakantiepark met je kat in een huisje

Ga je in Nederland of binnen Europa naar een vakantiehuisje dan kun je je kat natuurlijk ook mee nemen. Laat hem via bovenstaande tips wennen aan het reizen. Stop je onderweg tijdens je reis? Laat je kat dan vooral niet uit het mandje, hij kan een beetje in de war zijn en proberen te ontsnappen.

Plaats het reismandje op een plek die veilig is wanneer je moet remmen. Zorg wel dat het mandje ook op een plek staat waar er nog voldoende lucht binnen kan komen. (Niet tussen grote andere koffers die de frisse lucht belemmeren).

Check ook regelmatig of je kat het niet te warm heeft, als je uit de auto gaat om te picknicken neem de kat dan in zijn mandje mee en laat hem in zijn mandje, zorg dat hij in de schaduw staat.

Het is belangrijk dat het huisje goed af te sluiten is zodat je kat er alleen kan verblijven. Ook is het belangrijk dat het huisje een aparte kamer heeft die af te sluiten is waar je de kat de eerste paar dagen kunt laten wennen, zodra je kat gewend is aan deze ruimte. Laat de kat dan op zijn eigen tempo wennen aan de rest van het huisje. Zorg ervoor dat de deuren en ramen dicht blijven en de kat niet naar buiten kan ontsnappen. Je kunt je kat natuurlijk wel in een tuigje mee naar buiten nemen (aan een riempje).  

Informeer altijd goed voordat je boekt bij de accommodatie of huisdieren toegestaan zijn en of alle ramen en deuren op slot kunnen. De leukste katvriendelijke accomodaties in Nederland en het buitenland op een rijtje gezet.

Reizen binnen Europa met je kat

Wil je met je kat binnen Europa reizen? Hou er dan rekening mee dat een dierenpaspoort en een chip vereist is.

Niet alleen honden maar ook katten moeten ingeënt worden tegen rabiës wanneer ze mee op reis gaan. (Bij je dierenarts kun je navragen of er in het land waar je heen gaat nog andere eisen gesteld worden).

Wat neem je mee als je kat mee gaat op vakantie?

  • Kattenbak (je eigen kattenbak of een wegwerpkattenbak, er zijn verschillende varianten beschikbaar).
  • Reserve kattenbakvulling
  • Ruim voldoende droog en nat voer
  • Voldoende water (in niet alle landen kun je veilig uit de kraan drinken, geef je kat water uit een fles die je in de supermarkt koopt).
  • Je kat zijn favoriete snoepjes
  • Je kat zijn favoriete speeltjes
  • Een mandje of kartonnen doos waarin hij graag ligt en zich terug kan trekken

Overweeg dus goed of je dit avontuur aan wilt gaan met jouw kat, houd hierbij rekening met zijn karakter. Jij kent je kat het beste en kunt het beste een inschatting maken op welke manier jouw vakantie het meest prettig kan verlopen voor jouw kat.