Mijn kat drinkt teveel water en plast te veel

Het komt ook vaak voor dat juist katten (te) veel drinken. Valt het je op dat je kat opeens veel meer drinkt dan hij normaal gesproken altijd deed? Het kan een onderliggende oorzaak hebben zoals:

Nierproblemen

Leverproblemen

Blaasontsteking

Suikerziekte

Schildklierproblemen

Hou goed in de gaten hoeveel je kat drinkt en plast 

Het is belangrijk om te gaan monitoren hoeveel je kat drinkt. Komt je kat veel buiten? Dan is het lastiger om in te schatten hoeveel je kat daadwerkelijk drinkt. Overweeg om je kat tijdelijk binnen te houden. En stel een drinklijst op. Check ook de kattenbak om in te schatten of je kat vaker plast. 

Hou ook in de gaten hoeveel je kat eet, eet je kat minder? Of juist een stuk meer? Is je kat afgevallen? Allemaal waardevolle informatie voor je dierenarts.

Haal nooit je kat zijn drinkbak weg

Misschien plast je kat nu tijdelijk ook buiten de kattenbak. Het heeft een reden en waarschijnlijk een onderliggende oorzak dat je kat veel drinkt en veel plast. Geef je kat ook de mogelijkheid om te kunnen drinken en haal nooit zijn drinkbak weg.

Schakel op tijd een dierenarts in waneer je kat te veel drinkt

Vertrouw je het echt niet dan kun je altijd overleggen met je dierenarts of het nodig is om een urine onderzoek te laten uitvoeren. Hierbij kan de arts bekijken hoe geconcentreerd de urine van je kat is, welke bacterien de urine bevat en of er andere afwijkingen te zien zijn. Ook kan er een bloedonderzoek plaatsvinden om de werking van de organen te beoordelen. Of eventuele behandeling nodig is en wat deze zal zijn hangt af van de onderliggende oorzaak.

Misschien vraag je jezelf nu af hoeveel een kat gemiddeld drinkt? En wat als je kat juist te weinig water drinkt?