Kan een kat stress hebben?

Kan een kat last hebben van stress? catmom.n;

Het is misschien moeilijk voor te stellen als je een kat lekker ziet liggen slapen in het zonnetje op de vensterbank, maar katten kunnen wel degelijk last hebben van stress.

Stress is niet altijd slecht, soms is het nodig om adequaat te reageren op gevaar. Als een kat na een adrenaline stoot niet meer terugkeert in de normale rust toestand dan kan stress ongezond worden en een probleem veroorzaken.

Je kunt de volgende gedragingen vaak bij je kat herkennen als hij last heeft van stress:

  • Verwijde pupillen
  • Verhoogde onrust en waakzaamheid
  • Geen relaxte houding waarbij de kat op zijn borst ligt, zijn borst blijft rechtop als hij zit
  • Toename in het wassen van zichzelf met soms zelfs kale plekken of het uittrekken van de eigen haren tot gevolg
  • Zich terugtrekken en pas weer in zijn normale leef ruimte komen als het rustig is
  • Een kat die altijd zindelijk is geweest kan opeens zijn ontlasting buiten zijn bak gaan doen, een gestreste kat gaat zijn territorium sterker afbakenen. Hij kan dus ook gaan sproeien of meer gaan krabben in huis om zijn territorium af te bakenen
  • Heel soms verliest een kat alle interesse in zijn omgeving en verzocht hij ook zelfs zijn vacht niet meer. Hij staart dan een beetje voor zich uit. Dit komt gelukkig niet vaak voor.

Lichte stress in de socialisatieperiode kan een positieve uitwerking hebben

Heeft de kat als kitten tijdens de socialisatieperiode bloot gestaan aan een lichte vorm van stress dan heeft hij hier waarschijnlijk goed mee om leren gaan. Hij heeft hier de rest van zijn leven plezier van. Is een kitten juist helemaal niet aan stress blootgesteld dan zal hij ook meer moeite hebben om hier op latere leeftijd mee om te gaan. Het is goed als de kitten te maken krijgt met verschillende personen, kinderen, vriendelijke honden, kleuren, geuren en geluiden.  

Mogelijke oorzaken van stress bij je kat

Katten hechten veel waarde aan hun eigen territorium en hun eigen routine. Veranderingen hierin kunnen stress opleveren zoals:

  • Verblijf in een kattenhotel of kattenpension. Sommige katten die erg op hun baasjes gesteld zijn hebben er veel last van als het baasje niet aanwezig is dit kan veel stress opleveren.
  • Maar ook het ritje naar het pension of naar de dierenarts. Transport kan stress opleveren bij een kat.
  • Het bezoek aan de dierenarts is ook vaak een bron van stress voor de kat, ook al is het alleen maar voor controle.
  • Een verhuizing naar een nieuwe woning. De kat heeft zijn eigen territorium gemarkeerd en is helemaal gewend aan zijn woning. Wanneer hij moet verhuizen naar een nieuw huis waar hij nog niets kent en zijn territorium nog niet heeft afgebakend kan dit veel stress opleveren. Tips om de verhuizing zo soepel mogelijk te laten verlopen.
  • De komst van een nieuw huisdier. Wanneer je kat zijn territorium opeens met een andere kat of hond moet delen kan dit veel stress opleveren. (Tips hoe je een nieuwe kat aan jouw kat kunt voorstellen).
  • Ook wanneer de kat al langer met meerdere huisdieren in huis leeft kan spanning tussen de huisgenoten ook tot stress leiden. (Zorg dat iedere kat zijn eigen drink en etensbakje en kattenbak heeft).
  • Gezinsuitbreiding, wanneer er een baby geboren wordt zal de kat aan de nieuwe geluidjes en geurtjes moeten wennen. Maar waarschijnlijk zal hij ook minder aandacht krijgen.
  • Buurtkatten die in zijn territorium komen kunnen ook stress veroorzaken. (Dit kun je beperken door de tuin af te zetten).

Gevolgen van stress bij je kat op lange termijn

Heeft je kat een langere  periode last van stress dan kan dit het immuunsysteem verzwakken waardoor hij een grotere kans heeft op andere ziektes. Ook kan hij dan last krijgen van maag darm problemen.

Ook interessant: aan deze dingen die mensen doen hebben katten een hekel.