Een verhuizing levert bij jou als catmom waarschijnlijk al enige stress op. Ook voor jouw kat is een verhuizing een stressvolle gebeurtenis. Een goede planning van de oude woning naar de nieuwe woning laat de verhuizing soepeler verlopen.

Sommige katten zijn erg aan de omgeving (het territorium) gebonden. Andere katten hebben een sterke binding met hun eigenaren en zijn wat minder gebonden aan de woning waar ze verblijven. Voor deze laatste groep zal de verhuizing wat minder ingrijpend zijn omdat zij zich wat makkelijker aan de nieuwe plek kunnen aanpassen gezien hun baasje ook met hen mee verhuist.
Zorg dat de reismand een positieve associatie krijgt.
Begin hier al een aantal weken voor de verhuizing mee. Zet de kat zijn reismandje in de woonkamer. Leg er snoepjes en speeltjes in. Eventueel een comfortabel dekentje zodat je kat ook in de transportmand kan slapen. Er zijn ook kalmerende kattensprays op basis van feromomen verkrijgbaar die je in de mand kunt sprayen. Dit zal stress bij je kat verminderen. Bol.com heeft veel handige reismanden voor je kat
Is jouw kat gechipt? Geef dan alvast het nieuwe adres op bij je dierenarts (verhuis je wat verder weg? Ga ook alvast op zoek naar een dierenarts in je nieuwe woonplaats waar je jezelf aan kunt melden).
De grote verhuisdag
Zet je kat in een aparte kamer, met al zijn spullen zoals kattenbak, krabpaal, mandje, favoriete speeltjes, transportmand etens en drinkbakjes. Zorg dat je kat al in deze kamer zit voordat de verhuiswagen komt. Dit is je kat zijn veilige plek waar hij verblijft tijdens de verhuizing. (Licht ook alle personen die betrokken zijn bij de verhuizing in dat zij de kamer dicht laten zodat de kat rust heeft. Een briefje op de deur met de tekst: deur dichthouden kan ook geen kwaad). Laad eerst alle andere spullen in, neem je kat en zijn spulletjes pas als laatste mee.
De autorit met je kat naar de nieuwe woning
Eventueel kun je een half uur voor vertrek een kalmerende feromonenspray in de mand sprayen. Zorg dat de reismand zo aangenaam mogelijk is voor de kat. Zorg dat de reismand goed vastgezet wordt tijdens het vervoer (klik deze bijvoorbeeld vast in een autogordel). Zet de transportmand niet tussen de verhuisdozen. Grote kans dat je namelijk de ventilatiemogelijkheden van de mand hierdoor afsluit. Verhuis de kat ook zeker niet in de verhuiswagen. Vervoer de kat gewoon in de auto. Laat een kat ook nooit alleen achter in de auto, zeker niet in een hete auto dit kan fatale gevolgen hebben voor de kat.
Richt in de nieuwe woning een kamer speciaal voor je kat in.
Zorg dat er in deze kamer plekjes zijn waar je kat zich terug kan trekken. Zet hier ook zijn eet en drinkbakjes, zijn favoriete speeltjes, zijn krabpaal en zijn kattenbak. Voor de kat kan het fijn zijn als je er even bij blijft als hij de kamer in het nieuwe huis ontdekt. Daarna kan de deur dicht, de kat kun je namelijk het beste eerst laten wennen aan deze nieuwe kamer voordat hij de rest van het huis gaat verkennen. Is je kat erg onrustig ook kunnen kalmerende kattensprays of verdampers van pas komen.
Laat je kat op zijn eigen tempo de nieuwe woning verkennen.
Als de verhuizing zo goed als voorbij is en alle spullen op de goede plek staan wordt het tijd dat de kat de nieuwe woning kamer voor kamer gaat verkennen.
Laat de kat dit op zijn eigen tempo doen. Blijf er in het begin ook bij en stel je kat gerust (met zijn favoriete eten, door hem af te leiden en met hem te spelen). Let vooral even op in de keuken en bijkeuken dat de kat zich niet gaat verstoppen achter het keukenblok of een kast.
Probeer tijdens dit proces verder zoveel mogelijk vast te houden aan de routine die je kat ook in zijn vorige huis had (dezelfde etenstijden etc.)
Je kunt je kat helpen met het markeren van zijn nieuwe omgeving door een doek langs zijn wangen, waar de geurklieren te zitten, te wrijven. De geur is nu opgenomen in de doek en kun je verspreiden op hoogte van de kat, bijvoorbeeld langs deurstijlen. Hierdoor kan je kat zich meet thuis voelen. Als je ziet dat je kat zelf zijn geur aan het verspreiden is kan je hiermee stoppen.
Houd de kat minimaal 2 weken binnen in zijn nieuwe woning.
Laat je kat eerst wennen in de tuin, blijf ook bij hem als hij de nieuwe tuin verkent. Laat je kat zelf het tempo bepalen door de deur open te zetten en hem niet naar buiten te tillen. Laat de deur ook open staan zodat je kat altijd zelf kan bepalen wanneer hij naar binnen gaat als hij bijvoorbeeld schrikt.
Als je kat gewend is om aan een tuigje te lopen kun je hem ook op die manier zijn nieuwe omgeving laten verkennen.
Het is ook goed even te checken of je kat zijn inentingen niet verlopen zijn. Is je kat gechipt geef zijn nieuwe adres dan door aan de databank. Is je kat niet gechipt geef hem dan een halsbandje met contactgegevens aan. Zo is het makkelijker om je kat terug te vinden als hij weggelopen is.
Probeer als gezin zo snel mogelijk je draai en nieuwe plekje in het huis te vinden. Als de gezinsleden zich kalm en fijn voelen in de nieuwe woning zal de kat ook sneller gewend zijn. En jij zal zelf natuurlijk ook heel blij zijn dat jouw viervoeter bij je woont want dit is waarom katten je gelukkig maken.