Je kat straffen, dit is waarom het niet werkt.

Je kat straffen, dit is waarom het niet werkt

Vaak denken mensen dat straffen van een kat werkt omdat de kat (wanneer het baasje in de buurt is om hem te straffen) het gedrag niet vertoont. Soms is het (ongewenste) gedrag van de kat ook een signaal dat de kat stress heeft of lichamelijk iets mankeert. Katten zijn meesters in het verbergen van pijn. Mocht je kat opeens onwenselijk gedrag gaan vertonen probeer dan uit te sluiten of het niet om een lichamelijke oorzaak of stress gaat. Wat wij mensen als ongewenst gedrag zien is voor een kat vaak juist heel natuurlijk gedrag. Probeer te zien dat het om natuurlijk gedrag gaat. En probeer te kijken of er in jouw woning voldoende alternatieven voor de kat zijn om zijn natuurlijke gedrag te uiten. Vraag je dus altijd af waarom je kat iets doet en of hij iets mist.

Je kat gedrag afleren met behulp van een plantenspuit

Stel je gaat voor de zogenaamde plantenspuit methode. Als jouw kat iets doet wat niet mag, spuit jij hem nat met de plantenspuit. Rent hij weg en stopt hij met wat hij aan het doen was (jouw mooie bank kapot krabben bijvoorbeeld). Als jij een aantal keer jouw kat ‘gestraft’ hebt met de plantenspuit zal jouw kat de eerstvolgende keer als jij die plantenspuit tevoorschijn haalt gelijk weg zijn. Mooi het werkt, denk je waarschijnlijk. Je kat heeft helaas echter niet afgeleerd wat hij niet mag, hij associeert de plantenspuit met iets vervelends en gaat weg. Je zult ook merken dat wanneer jij een dagje bent gaan werken en thuis komt dat de bank er nog gehavender uitziet dan toen je vertrok naar je werk. Wanneer jij niet in de buurt bent, en de plantenspuit dus ook niet. Zal je kat niet van de bank afblijven hij heeft namelijk niet geleerd dat hij niet mag krabben aan de bank. Wat wel werkt is de plantenspuit in de kast zetten, de bank zo onaantrekkelijk mogelijk maken en je kat alternatieven geven om te krabben. (Lees hier tips hoe je ongewenst krabgedrag het beste aanpakt).

Met de neus door de eigen ontlasting halen

Waarschijnlijk heeft jouw kat zijn ontlasting al lang weggelegd voordat jij het door had. Naast dat het niet juist is om dit te doen zal de kat ook niet begrijpen waarom je het doet, de link tussen wat hij een aantal uur geleden heeft gedaan en waar hij nu voor gestraft wordt zal je kat niet direct leggen. Daarnaast kan je kat plassen zelfs als iets vervelends gaan zien en zelfs bang kunnen worden om te plassen. En dan heb je een groter probleem. (Tips hoe om te gaan met een kat die in huis urineert).

Slaan en schelden

Zal alleen maar zorgen voor meer afstand tussen jullie. Schelden en slaan is vaak een teken van frustratie en onmacht en levert weinig op. Jouw kat kan zelfs bang van je worden wat hem veel stress op kan leveren.

In het nekvel pakken

Argumenten als de moederpoes doet het ook kloppen maar gedeeltelijk. De moederpoes zet het in de nekvel pakken namelijk niet in om de kat te straffen maar om de kat te verplaatsen. Als een volwassen kat opgetild wordt kan dit behoorlijk pijnlijk zijn voor een kat.

Wat in plaats van je kat straffen wel werkt

Wat dus wel werkt is het ongewenste gedrag zo onaantrekkelijk mogelijk maken en je kat interessante alternatieven bieden. En soms is het al zo simpel als hetgeen wat hij niet mag ook onbereikbaar te maken. Heeft jouw kat al voor de tweede keer je telefoonoplader doorgebeten? Laad je telefoon op een plek waar hij niet bij kan op. (Tips om ervoor te zorgen dat katten niet aan kabels bijten). Belangrijk is om het ongewenste gedrag om te buigen in positief gedrag. (En hierbij voor ogen te houden dat jouw kat natuurlijk gedrag vertoond en dat hij ook voldoende mogelijkheden moet krijgen om zijn natuurlijke gedrag te kunnen uiten. Maar dan wel op de juiste plaatsen). En niet te vergeten, beloon goed gedrag.

Ook interessant: waar de meeste katten een hekel aan hebben.