Wanneer je de keuze maakt om je kat binnen of buiten te houden, neem dan ook de persoonlijkheid van je kat mee in je overweging. Sommige katten zijn al gewend om buiten te zijn en zullen er moeite mee hebben om opeens binnen gehouden te worden. Andere katten zullen misschien iets vervelends buiten hebben meegemaakt en liever niet naar buiten willen. Een kitten kan het verlangen hebben om de buitenwereld te ontdekken. Vanaf de leeftijd van 6 maanden mag een kat naar buiten.

Een binnenkat is niet zielig
Een kat die binnenshuis opgroeit zal er over het algemeen geen problemen mee hebben dat hij niet naar buiten kan gaan. Een binnenkat is absoluut niet zielig. De band tussen een binnenkat en zijn baasje kan zelfs sterker zijn.
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je ervoor zou kiezen om je kat binnen te houden.
Je hebt een raskat en bent bang dat deze gestolen wordt
Er wonen mensen in je buurt die niet dol zijn op katten (helaas komt het nog steeds voor dat er katten vergiftigd worden)
Je woont in een appartement en hebt een balkon
Zorg voor voldoende afwisseling voor je binnenkat
Probeer ervoor te zorgen dat je kat binnenshuis genoeg afwisseling heeft zodat hij ook voldoende beweging krijgt en overgewicht voorkomen wordt.
Zorg ervoor dat je kat naar buiten te kijken, katten vinden het heerlijk om vogels te spotten vanaf de vensterbank
Zorg dat er voldoende katten speeltjes in huis zijn. Wissel af met de speeltjes stop een aantal speeltjes tijdelijk in een box. WIssel de speeltjes na een week om zodat je kat niet uitgekeken raakt op zijn speeltjes.
Laat je kat spelen met een voerpuzzel
Zorg voor voldoende krab mogelijkheden (voordat je kat zich uit gaat leven op je mooie bank). Het is belangrijk voor een binnenkat dat hij zijn nagels kan scherpen. (Door buiten over de straat e.d. te lopen slijten de nagels van een kat namelijk veel meer op een natuurlijke wijze dan de nageltjes van een binnenkat).
Zorg altijd voor een schone kattenbak. Dit is natuurlijk altijd belangrijk maar extra voor een binnenkat omdat hij niet de mogelijkheid heeft om zijn behoefte buiten te doen.
Wanneer katten last hebben van haarballen eten zij weleens gras om te zorgen dat de haarbal makkelijker naar boven komt. Een binnenkat heeft geen gras tot zijn beschikking. Je kan kattengras in huis zetten zodat je kat hiervan kan eten als hij dat nodig vind.
Wanneer is het minder handig om je kat binnen te houden?
Sommige kattenrassen zijn minder goed geschikt om alleen maar binnen te houden zoals Bengalen en Savannahs. Ook is het voor een kat niet prettig als gewend was om buiten te zijn, niet meer naar buiten te kunnen. (Houd hier rekening mee als je bijvoorbeeld een kat adopteert).
Je kat naar buiten laten
Wanneer je kat naar buiten gaat loopt hij wat meer risico op ongelukken zoals aangereden worden door een auto, ook kan je raskat gestolen worden. Echter heeft het ook veel voordelen om je kat vrijheid buiten te geven:
Veel afwisseling en uitdaging waardoor hij veel beweging krijgt en de kans op overgewicht afneemt.
De mogelijkheid om zijn nagels te scherpen (binnenshuis mag hij niet aan de bank krabben, buiten zijn er allerlei natuurlijke krabpalen zoals boomschors)
Ook aan zijn andere instincten kan hij toegeven, katten blijven jagers en vinden het heerlik om achter een insect of muis aan te gaan.
Zorg ervoor dat je kat zijn vaccinaties heeft gehad als hij naar buiten gaat. Behandel hem ook tegen teken, wormen en vlooien. Zorg ook dat je kat gechipt is.
Als je het fijn vind dat je kat s’nachts binnen slaapt geef hem dan s’avonds op een vast tijdstip eten. Je kunt hem dan na het eten binnen houden.