Is jouw kat bang voor vuurwerk? De beste tips om je kat minder bang voor vuurwerk te laten zijn

Voor veel katten kan het knallende geluid van rotjes en ander vuurwerk veel stress, en soms zelfs angst opleveren. Een kat hoort namelijk 5x zo veel als een mens. En zal het lawaai van het vuurwerk dus nog intenser waarnemen dan zijn baasje. De ene kat zal oud & nieuw stressvoller ervaren dan de andere kat. Er zijn ook katten die heerlijk slapend, relaxed het nieuwe jaar in gaan.

Is jouw kat bang voor vuurwerk De beste tips om je kat minder bang voor vuurwerk te laten zijn

Laat je kat wennen aan het geluid van vuurwerk.

Zet voordat het oudjaarsdag is iedere dag bijvoorbeeld een youtube filmpje aan waarin vuurwerk wordt afgestoken (niet op een te hoog volume). Op deze manier raakt je kat (weer) gewend aan het knallende en fluitende geluid van vuurwerk. Beloon je kat met een snoepje als hij hierop goed reageert.

Houd je kat binnen tijdens oud & nieuw om dierenleed te voorkomen

Helaas komt er zodra mensen vuurwerk in handen krijgen veel dierenmishandeling voor. Zo verscheen 10 december 2019 het bericht in het nieuws dat kat DJ Karel uit IJsselstijn overleden was nadat er vuurwerk in zijn achterste gestopt was. Er was 10 centimeter van zijn darm weggebrand door het vuurwerk. Zo ontzettend triest dat er mensen zijn die dit een beestje aandoen. Er zijn helaas ook personen die vuurwerk naar katten of honden gooien. Probeer je kat in de periode dat er vuurwerk afgestoken wordt zoveel mogelijk binnen te houden. Zeker tijdens oud & nieuw zelf. Let extra op met het openen van deuren naar buiten. Als je kat schrikt kan hij namelijk alsnog naar buiten ontsnappen. Probeer altijd een extra deur tussen de buitendeur (bijvoorbeeld de deur naar de hal) dicht te houden voordat je de deur naar buiten opent. Heb je een kattenluikje? Vergeet deze niet dicht te maken.

Maak het binnen zo comfortabel en prikkelarm mogelijk voor je kat

Zorg dat de prikkels van buiten zo min mogelijk naar binnen komen. Doe de gordijnen dicht en zet binnen het licht aan. Als je namelijk het licht aan zet dan vallen de flitsen van buiten minder op. Zet ook een muziekje of de tv aan. Het geluid van de TV zal de knallen minder hard laten klinken.

Het is niet erg als je kat een rustig plekje opzoekt, bijvoorbeeld onder de bank. Laat hem daar ook rustig zitten het is niet nodig hem onder de bank vandaan te halen. Dit kan hem juist een veilig gevoel geven. Zet ook een of meerdere kartonnen dozen in huis. Katten voelen zich veilig wanneer ze in een kartonnen doos zitten. En door wat extra dozen in huis te plaatsten geef je hem extra mogelijkheden om zich terug te trekken.

Zorg voor afleiding bij je kat

Merk je dat je kat gespannen is maar nog niet heel angstig is? Dan kun je je kat wat meer ontspannen maken door hem afleiding te bieden. Ga bijvoorbeeld met hem spelen of geef hem iedere keer kleine porties eten in plaats van zijn hele maaltijd in een keer. Door het eten zal hij afgeleid zijn.

Medicatie om je kat rustig te houden tijdens het vuurwerk

Overleg het gebruik van eventuele medicatie altijd met de dierenarts. Hij kan beslissen of het zinvol is om bijvoorbeeld alprazolam of diazepam voorschrijven. Zo ben je er ook van verzekerd dat je kat de juiste dosering krijgt.