Is een laserlampje schadelijk voor je kat?

Laserlampjes worden vaak aangeboden als kattenspeelgoed. Ongetwijfeld heb je ooit wel een kattenfilmpje voorbij zien komen waarbij een kat heel enthousiast het puntje van de laserstraal volgt.

een laserlampje is gevaarlijk voor je kat catmom

Een laserlampje is onbevredigend voor je kat

Je kat is instinctief dol op jagen. Als hij op een (speelgoed)muis jaagt zal hij ook zijn prooi in zijn klauwen kunnen houden. Wanneer een kat achter een laserlampje aan gaat, dan zal hij nooit daadwerkelijk zijn prooi in zijn pootjes kunnen houden. Het puntje van de laserstraal verdwijnt. Met een laserstraal is het vangen van een prooi onmogelijk. Dat je kat letterlijk met lege pootjes staat zal onbevredigend zijn. Mocht je er toch voor kiezen om je kat te laten spelen met een laserlampje zorg dan dat er wel een beloning is die het ‘vangen’ van de prooi vervangt. Zo kun je na afloop van het spelen je kat belonen met zijn favoriete snoepjes. Op deze manier voorkom je dat je kat nog niet door heeft dat het spel van jagen voorbij is en dat hij uren later nog op zoek is naar het laserlampje. Dit zou je kat namelijk erg gefrustreerd kunnen maken.

Je kat zijn ogen zijn erg gevoelig voor de laserstraal

Als je recht met de laserstraal in de ogen van je kat schijnt kan dit niet alleen heel onprettig voor hem zijn, het kan zelfs schade aanrichten aan de ogen van je kat. Het ene laserlampje zal schadelijker zijn dan het andere. Mocht je toch met een laserlampje spelen let er dan op dat je niet in de ogen van je kat schijn. Dit kan lastig zijn omdat je kat tijdens het jagen erg veel beweegt. Hierdoor kun je per ongeluk in zijn oog schijnen.