Is catnip gevaarlijk voor je kat?

Catnip is familie van de munt achtige plantjes. De latijnse naam van het kattenkruid is nepeta cataria. In de catnip zit een licht hallucinerend stofje, namelijk nepetalacton. Niet iedere kat is gevoelig voor catnip. Ongeveer de helft tot driekwart reageert op catnip. Het is zelfs erfelijk bepaald of jouw kat gevoelig is voor kattenkruid. Je kat moet de catnip inademen om effect ervan te hebben. Het kan zijn dat als jouw kat aan catnip ruikt hij zijn tong tegen zijn gehemelte duwt (zijn lip is daarbij een beetje opgetrokken). Op deze manier kan hij nog beter ruiken. Grappig is dat niet alleen katten er weg van zijn maar ook grotere katachtigen zoals leeuwen en tijgers zijn dol op catnip. Het kan goed zijn dat jouw kitten nog niet reageert op catnip maar op latere leeftijd dit wel doet. Jonge katten en kittens zijn nog wat minder gevoelig voor catnip.

Is catnip gevaarlijk voor je kat? Het echte antwoord

De catniptrip

Als jouw kat gevoelig is voor catnip dan zal hij effecten ervan merken. Geen zorgen jouw kat heeft het waarschijnlijk prima naar zijn zin. Let wel op dat jouw kat niet te ver doorslaat als je kat agressief wordt van kattenkruid is het beter om hem geen speeltjes met catnip meer te geven.

Wat je aan je kat kunt merken als je kat onder invloed van catnip is

  • Je kat gaat met zijn wangen of lijf tegen het speeltje waarin catnip verwerkt zit aan wrijven
  • Zijn ogen staan wat anders (een wat wildere of ‘dronken’ aanblik)
  • Luider miauwen 
  • Rollen op de grond
  • Slaperiger worden
  • Kwijlen

De catniptrip duurt een aantal minuten tot een kwartier. Je kat is een beetje in zijn eigen wereld, het fijnste voor de kat is om hem met rust te laten. Is de trip klaar dan is je kat ook een uur niet meer gevoelig voor kattenkruid. Kattenkruid is dus een ongevaarlijk stimulerend middel voor jouw kat.

Catnip is in verschillende vormen verkrijgbaar

In veel kattenspeeltjes wordt catnip verwerkt. De werking hiervan neemt na een bepaalde tijd af. Er is catnipspray beschikbaar waarmee je het speeltje toch weer interessant kan maken door er catnip op te sprayen. Ook zijn er speciale bellenblazen verkrijgbaar waarmee je catnip bubbles kunt blazen waar je kat achteraan gaat. Maar er is ook catnip los verkrijgbaar. Een goede tip is om speeltjes 24 uur in catnip te marineren in een plastic zak zodat deze weer de catnip geur hebben en weer aantrekkelijk zijn voor katten. Gedroogd kattenkruid kun je het beste in de diepvries bewaren, UV licht zorgt ervoor dat de werking van de catnip afneemt, dit wordt voorkomen als je de catnip in de diepvries bewaart. Maar je kunt catnip natuurlijk ook gewoon zelf groeien (leuk om te doen en het bespaart je geld).

Gun je jouw kat een catniptripje? Kattenspeeltjes waarin catnip verwerkt zit, losse catnip en catnipspray kun je bestellen bij Zooplus en bij bol.com

Ook interessant: welke planten zijn niet giftig voor mijn kat