Instagram gaat foto’s die gephotoshopt en misleidend zijn veel harder aanpakken. Gephotoshopte, misleidende foto’s gaan zelfs verborgen worden op Instagram

In de strijd tegen verkeerde informatie en nepnieuws is Instagram aan het testen met het verbergen van te gephotoshopte foto’s die misleidend zijn. Dit houd in dat Instagram foto’s zo erg gephotoshopt zijn dat ze een totaal vertekend beeld van de werkelijkheid geven markeert als False.

Gephotoshopte, misleidende foto’s gaan zelfs verborgen worden op Instagram

Op je tijdlijn zal je dan ook niet de foto zien maar een groot zwart vlak waarop met zwarte letters: False information, vermeld staat.

Pas wanneer je op de tekst: see why, onder false information klikt. krijg je de gephotoshopte foto te zien.Je verwacht misschien dat dit vooral foto’s zullen zijn van gephotoshopte lichamen. Niets is minder waar. Zo zullen ook foto’s van populaire toeristenbestemmingen gemarkeerd kunnen worden als False. Wanneer deze bijvoorbeeld zo gephotoshopt zijn dat het lijkt alsof er bijvoorbeeld bergen in alle kleuren van de regenboog getoond worden. Of een landschap op een andere manier zo bewerkt is dat de kleuren en vormen totaal niet meer overeenstemmen met de werkelijkheid.

Instagram verklaart dat er een fact checker gebruikt wordt om te bepalen of foto’s misleidend zijn.

Ook worden nog niet alle foto’s gemarkeerd en zal uiteindelijk Instagram (Facebook) bepalen welke gephotoshopte plaatjes nog wel/ niet vertoond worden. Deze selectiviteit maakt ook weer dat bepaalde gephotoshopte plaatjes wel nog door Instagram vertoond worden terwijl andere het label False krijgen. Instagram verklaart hierover dat het niet alleen uitmaakt of een afbeelding gephotoshopt is maar dat het erom gaat of deze door de fact checker komt. 

Digitale kunst in gevaar komen wanneer Instagram bepaalt wanneer een foto op een misleidende manier bewerkt is

Er valt natuurlijk iets te zeggen voor deze actie om Instagram plaatjes die te gephotoshopt zijn te markeren. Jongeren groeien met een telefoon in hun hand waar alleen het perfecte gephotoshopte plaatje als de voorgespiegelde werkelijkheid. Het aantal jongeren met psychische problemen die hieruit voortkomen is nog nooit zo hoog geweest. En de leeftijd waarop plastische chirurgische ingrepen plaatsvinden om te voldoen aan dit perfecte plaatje is helaas nog nooit zo laag geweest. Echter foto’s die nu verborgen worden zijn bijvoorbeeld meer artistieke foto’s van bergen die gekleurd zijn in alle kleuren van de regenboog. Terwijl mensen weten dat er geen bergen in zulke felle kleuren bestaan. (Het photoshoppen van lichamen en gezichten lijkt helaas nog minder aangepakt te worden).

Wat wel zonde zou zijn is als ten onrecht digitale kunst gemarkeerd zou worden als False terwijl lichamen nog ongegeneerd gephotoshopt worden. Voorlopig zit Instagram hiermee nog in een testfase.