Hoe weet je dat een kat zwanger (drachtig) is?

hoe weet je dat een kat zwanger is? hier let je op catmom.nl

Een kat is 9 weken (63 dagen) zwanger (in tegenstelling tot mensen die 9 maanden zwanger zijn). De zwangerschap kan vanaf ongeveer dag 35 met een echo door de dierenarts aangetoond worden. Zelf kun je schade aanrichten aan de kittens als je teveel druk uitoefent op de zwangere buik van je kat. Laat altijd de dierenarts checken of je kat zwanger is.

Is jouw kat vruchtbaar (krols) geweest?

Wanneer een kat op 80% van haar lichaamsgewicht is kan ze al vruchtbaar zijn, dit kan er soms voor zorgen dat hele jonge katten al zwanger zijn. (Soms zelfs al op de leeftijd van 4 maanden). Over het algemeen worden katten krols tussen de lente en herfst als de dagen wat langer zijn en de temperatuur wat hoger ligt. De krolsheid van een kat duurt ongeveer 6 dagen. Je zal merken dat de kat een grotere eetlust heeft en aanhankelijker is. Ze zal over de grond rollen en haar achterlijf in de lucht steken. Ook zal ze veel, en op een lagere toon, miauwen. Na de krolsheid zal ze ongeveer 10 dagen rustig zijn waarna de krolsheid weer opnieuw begint. Ze kan in de krolse periode zwangre raken.

Voorkomen dat een kat zwanger wordt.

Je kunt voorkomen dat een kat zwanger wordt door haar te laten steriliseren. Meestal wordt aangeraden dit al op vrij jonge leeftijd te doen. Bepaal het moment van sterilisatie van je kat in overleg met de dierenarts.

De tekenen van een zwangerschap

Wanneer je kat zwanger is veranderen en een aantal dingen, zowel lichamelijk als gedragsmatig. Het volgende zou je kunnen herkennen wanneer je kat zwanger is:

  • Verandering in het gedrag, dit is bij iedere kat verschillend, zo kan een kat juist veel aanhankelijker worden of juist veel prikkelbaarder. Ook kan de kat minder actief zijn als ze zwanger is, dit merk je doordat de kat meer behoefte heeft aan slaap en minder aan spelen. In de laatste weken voor de bevalling kan je kat ook nestelgedrag gaan vertonen, ze zal een rustig plekje zoeken waar ze op een later tijdstip kan bevallen van de kittens.
  • Je kat komt aan. Tijdens een zwangerschap zal een kat zo’n 40% zwaarder worden. 
  • Tepels veranderen. De tepels van je kat zullen tijdens de zwangerschap wat donkerder kleuren ook zullen ze wat groter worden. 
  • Holle rug, dit is vaak pas te zien als de kat wat langer zwanger is. Wanneer je de kat van de zijkant bekijkt zul je zien dat de buik uitsteekt en boller is waardoor de rug wat holler trekt.

Verzorging van je zwangere kat

  • Wees voorzichtig met medicatie, stel het ontwormen van je kat bijvoorbeeld even uit.
  • In de laatste 3 weken is het nodig dat je kat voldoende eet zodat ze voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt om de kittens te laten groeien
  • Zorg dat je kat een fijne plek in huis heeft om te bevallen, dit kan een kartonnen doos met een deken erin zijn. Houd je kat de laatste weken ook binnen zodat je erbij bent als ze bevalt en ze niet buiten een plekje zoekt om te bevallen.

Ook interessant: hoe kies ik een naam voor kittens?