Hoe til je een kat op en vind een kat het fijn om opgetild te worden?

Als je jouw kat optilt wil je hem natuurlijk niet pijn doen. Belangrijk is dat je kat al rustig en ontspannen is voordat je hem op gaat tillen. Als je achter jouw kat staat en je hem oppakt dan zal hij waarschijnlijk bang worden of in paniek raken. Zorg dat jouw kat je ziet, aai hem eerst voordat je hem oppakt.

Is de kat een beetje geïrriteerd of merk je aan hem dat hij niet opgepakt wilt worden, respecteer dit dan en probeer het eventueel op een later tijdstip nog eens.

Hoe til je een kat op op de juiste manier? catmom.nl

Hoe til je een kat op

Nadat je jouw kat gerust gesteld hebt en je aanvoelt dat hij opgepakt wilt worden plaats je een hand op zijn buikje achter zijn voorpootjes. De andere hand plaats je onder de achterpoten van de kat. Dan til je hem voorzichtig op en breng je de kat richting je borst. Houd de kat tegen je lichaam vast en ondersteun zijn onderlijf daarbij met beide handen. Zorg dat zijn kop zich recht boven zijn lichaam bevindt en dat hij rechtop zit. Vaak zal je kat dit prima vinden en soms zelfs gaan spinnen. Pak een kat nooit in zijn nekvel op.

Een kat laten wennen aan het optillen

Begin hier al mee als het nog een kitten is. Doe dit in kleine stapjes. Laat jouw kat er eerst aan wennen dat je jouw hand op het buikje onder de achterpootjes legt. Is jouw kat hieraan gewend leg dan je andere hand achter de achterste pootjes van de kat. Vind jouw kat dit goed til hem dan een aantal seconden op een aantal centimeter van de grond op. Ook dit ga je langzaam uitbreiden.

Let it go

Als je merkt dat je kat veel gaat bewegen of zelfs gaat miauwen dan is het tijd om hem voorzichtig weer op de grond te zetten. Wees ook niet verbaasd als de kat zelf uit je armen springt wanneer hij genoeg heeft van het in jouw armen zitten.

Je kat kan het vervelend vinden om opgepakt te worden.

Pak jij jouw kat alleen op wanneer het tijd is om in de reismand gezet te worden om een bezoekje aan de dierenarts te brengen? Of wanneer jouw kat op het aanrecht zit en jij jouw kat eraf tilt en toe spreekt dat dit niet mag? Dan zal jouw kat het optillen waarschijnlijk associëren met iets negatiefs. Als je gaat oefenen met het optillen doe dit dan ook op momenten dat jouw kat niets verkeerds doet en beloon je kat daarna met een snoepje. Het optillen zal aan iets positiefs gekoppeld worden.

Het oppakken van je kat is niet iets wat nodig is, het kan in sommige situaties handig zijn als jouw kat hieraan gewend is, als je naar de dierenarts moet bijvoorbeeld. 

Ook interessant: dingen die wij catmoms doen waar katten een hekel aan hebben.