Hoe scheer je zelf je kat? En waarom je vachtverzorging het beste door een katten trimster kan laten doen

Wanneer de vacht van je kat in de klit zit (vooral bij middellang tot langharige rassen) kan het voorkomen dat je je kat moet scheren. Het meest handige en fijnste is het om dit door een professionele trimster te laten doen. Een katten trimster heeft ervaring met het rustig houden van je kat tijdens het scheren of uitdunnen van de vacht. De trimster maakt gebruik van trim technieken waardoor de vacht mooi in model komt en nog belangrijker de kans dat de trimster per ongeluk de kat raak scheert is een stuk kleiner dan wanneer je zelf aan de slag zou gaan. Een bezoekje aan de trimster zal je kat (en jouzelf) waarschijnlijk minder stress geven dan wanneer je zelf gaat trimmen).

tips om zelf je kat te scheren en waarom je dit beter niet kan doen

Zijn er andere opties dan zelf je kat scheren?

Wil je jezelf er toch aan wagen om je kat te scheren? Overweeg of er geen andere opties zijn zoals het uitdunnen van de vacht. De vacht van de kat heeft namelijk een isolerend effect, het houd je kat koel in de hitte en warm in de kou. Wanneer je kat bijvoorbeeld nog wat ontlasting aan zijn vacht heeft kan je er ook voor kiezen om eerst te proberen de vacht op die plek zo ver uit te dunnen dat de ontlasting verdwijnt. 

Stappenplan voor het scheren van je kat

  • Zorg voor een goede tondeuse speciaal voor kleine dieren (Gebruik nooit een scheermes). Zorg ook voordat je begint dat alles wat je nodig hebt klaar voor gebruik ligt. 
  • Vraag iemand die de kat goed kent om je te helpen, dit wil je niet in je eentje doen. Degene die je helpt kan de kat vasthouden en geruststellen.
  • Borstel, voor zover als het mogelijk is, de vacht van je kat.
  • Zorg dat je weet wat je weg wilt scheren voordat je begint zodat je niet meer haren weg haalt dan nodig en je ook niet langer bezig bent dan nodig.
  • Zorg tijdens het scheren dat je checkt of de tondeuse niet te warm is, houd indien nodig tussendoor een pauze.
  • Als je scheert laat degene die de kat vasthoud dan het stuk huid wat scheert zo strak mogelijk houden om te voorkomen dat je per ongeluk de kat raak scheert in zijn huid.
  • Zorg dat de tondeuse in de groeirichting van de vacht gaat en je niet teveel druk op het apparaat uitoefent.
  • Scheer de haartjes niet te kort af.
  • Kijk uit voor tastharen (niet alleen snorharen maar ook de haartjes boven de ogen en aan de achterkant van de pootjes)
  • Scheer de pootjes ook niet, dan kun je ook niet per ongeluk zenuwen raken.

Bol.com heeft een ruim aanbod van tondeuses speciaal voor katten, bekijk de katten tondeuses .Ook zooplus heeft tondeuses voor katten bekijk alle kattentondeuses bij zooplus.

De voorkeur gaat uit naar het scheren van een kat bij een trimsalon te laten doen.