Hoe maak je de vieze oren van je kat schoon?

De oortjes van een kat worden vaak vergeten schoon te maken.Toch is het belangrijk om ook aan de verzorging van de oren van je kat aandacht te besteden.

Iedere kat heeft oorsmeer, dat is heel natuurlijk. 

Het wordt wel vervelend als er te veel oorsmeer geproduceerd wordt. Te lang met oorsmeer rondlopen kan leiden tot een oorontsteking. Ook kan teveel oorsmeer ervoor zorgen dat de oortjes van je kat gaan stinken.Je kunt nooit het gehele oor zien maar als je het puntje van het oor pakt en de flap van het oor naar zijn schedel toe brengt kan je goed het oor van je kat bekijken.  Een oor van je kat is schoon als het lichtroze van kleur is, er niet teveel oorsmeer in zit en het geen vervelende geur heeft. Als de oren er schoon uit zien en er geen medische klachten zijn is het niet nodig om de oren van je kat te reinigen.

De oren van je kat schoon maken

Gebruik nooit een wattenstaafje.

Ga je het oor van je kat reinigen gebruik dan nooit een wattenstaafje, hiermee duw je het oorsmeer namelijk alleen nog maar verder het oor in en dat wil je niet. Gebruik ook nooit water, dit kan achter blijven in het oor en vervelende schimmels veroorzaken. 

Er zijn speciale oorreinigers voor katten beschikbaar. Ga niet zomaar je kat zijn oor reinigen of druppelen doe dit in overleg met de dierenarts. Goede oorreinigings druppels zijn licht samentrekkend en drogen snel.

In 8 stappen de oren van je kat reinigen

Zorg dat de kat zo ontspannen mogelijk is

Als je de kans hebt maak de oren van de kat dan schoon met 2 personen.

Het prettigst voor je kat is het als de oordruppels niet te koud zijn, kamertemperatuur is het aangenaamst.

De persoon die de kat vasthoud kan de punt van zijn oor vast houden en naar zijn schedel brengen op dezelfde manier als je de oortjes inspecteert. Op deze manier is er het meeste ruimte om te druppelen. 

Druppel de voorgeschreven hoeveelheid in het oor van je kat

Laat de druppels 45 seconden intrekken voordat je het andere oor druppelt.

Als je dierenarts aangeeft het oor ook schoon te maken doe dit dan met een wattenbolletje of gaasje, maak niet te diep in het oor schoon doe dit voorzichtig en oefen niet te veel druk uit. De oortjes van je kat zijn erg gevoelig en je wilt niets beschadigen.

Beloon je kat na het druppelen met snoepjes en laat je kat na het druppelen ook met rust

Als je bloed ziet na het schoonmaken is dit geen goed teken, neem even contact op met de dierenarts.

Als je kat last heeft van zijn oortjes kan er meer aan de hand zijn

Krabt je kat veel aan zijn oren en schud hij veel met zijn kopje? Dan kan er meer aan de hand zijn.

De oorzaken kunnen bijvoorbeeld zijn: Oormijt, kleine parasieten die zich bevinden bij de gehoor ingang van je kat zijn oor. Dit is zeer besmettelijk, wees voorzichtig met andere huisdieren. 

Oorontsteking: als je ooit zelf wel eens oorontsteking gehad hebt weet je dat dit erg pijnlijk kan zijn. Helaas is dit voor je kat niet anders en zal hij hier ook veel last van hebben. Als je kat veel aan zijn oor krabt (vanwege de jeuk) veel last heeft van oorsmeer, schilfers of als zijn oortjes rood zijn van kleur kan dit een teken van een oorontsteking zijn. 

De dierenarts kan vaststellen of je kat last heeft van een van bovenstaande problemen aan zijn oor.

Ook interessant: waaraan herken je een gezonde kat?