Hoe maak ik mijn tuin kat proof?

Wil je graag dat je kat buiten in je tuin komt en in de tuin blijft? Een kat springt met gemak over je hoge schutting of muur heen. Deze houd hem niet binnen de tuin. Een afgezette tuin biedt iets meer veiligheid, er zijn immers geen auto’s die je kat aan kunnen rijden of andere dieren die je kat aan kunnen vallen. Je kunt ervoor kiezen om je tuin te omheinen of om een kattenren te (laten) bouwen.

Tips om je tuin katproof te maken

De tuin omheinen zodat je kat in jouw tuin blijft

De omheining houd niet alleen jouw kat binnen maar ook andere katten buiten.Zo heb je geen last van buurtkatten, andere katten in het territorium van jouw kat kunnen namelijk stress veroorzaken. Zorg dat er geen bomen in de buurt van de omheining staan, dan kan je kat namelijk alsnog ontsnappen door in de boom te klimmen. De omheining (dit kan een muur zijn) moet minstens 180 centimeter hoog zijn. Zorg dat het laatste stuk van de omheining schuin in een hoek van 45 graden naar binnen wijst. Dit voorkomt dat katten over de omheining kunnen klimmen. 

Ook kun je kiezen om de omheining met gaas te overdekken.  Gebruik hiervoor kippengaas of gepuntlast metaalgaas aan. Gaas met een breeddikte van 1,6 mm en een maaswijdte van maximaal 2,5 centimeren. Dit zodat je kat niet kan ontsnappen.Zorg dat het gaas goed vastgezet wordt aan de zijkanten en onderkanten zodat de kat niet kan ontsnappen.

Een beschermnet kan ook gebruikt worden om een klein gedeelte van de tuin of het balkon af te zetten.

Een katten buitenren

Een ren voor een kat kun je zo luxe maken als je zelf wilt. Je kunt een kant en klare ren kopen, een ren die voor jouw op maat gemaakt wordt. Maar je kunt er ook voor kiezen zelf een ren te maken. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een gedeelte van een tuinhuisje gebruiken wat je ombouwt tot ren. Of je kunt tussen muren en schuttingen die er al staan een ren bouwen. Vaak wordt ervoor gekozen om de kat de mogelijkheid te geven om via een kattenluikje vanuit de ren naar binnen te kunnen gaan. Qua materiaal kun je kiezen voor hout, staal of aluminium. Het is wel belangrijk dat de buitenkant van de ren van fijnmazig gaas gemaakt wordt. Je kunt ook een kant en klare buitenren voor je kat aanschaffen.

Nog aan het twijfelen of jij je kat binnen of buiten wilt houden?